| Avtor:

Društvo kmečkih žena Klas

Društvo kmečkih žena (DKŽ) Klas je bilo ustanovljeno leta 2002, in sicer kot društvo v Krajevni skupnosti, ki pa zajema dve vasi Bodonci in Vadarci. Ker so po enem letu v Vadarcih ustanovili turistično društvo, so se članice razšle in ostale samo članice vasi Bodonci. Aktivnosti pa se niso pričele šele z ustanovitvijo društva »Klas« ampak mnogo prej, vendar pod drugim imenom, in sicer kot »sekcija žena«, aktiv žena.

Za imenovanje društva »Klas« so se odločile, ker je v vasi še vedno precej prebivalstva, ki se ukvarjajo s kmetijstvom in pridelujejo žitarice, katere pa prepoznamo po tem, da imajo klasje. Pa tudi v grbu Občine Puconci je klas.

V začetku je društvo štelo 55 članic, danes jih šteje okrog 60 aktivnih članic. V društvu niso samo kmečke ženske in dekleta, kar bi lahko sklepali po nazivu, ampak so članice društva različnih poklicev in različnih starosti. Rade se družijo, srečujejo, kljub obilici dela in skrbi doma pa najdejo čas za različne aktivnosti v društvu. Pri večjih aktivnostih društva sodeluje cela vas, ne samo članice. V začetku delovanja DKŽ Klas je bila predsednica Darinka Vidonja, sedanja predsednica pa je Jožica Vlaj.

Dejavnosti društva

Posebej je treba omeniti delavnice ročnih del. V zimskem času se članice vsak ponedeljek srečujejo v delavnicah ročnih del, kjer so dejavnosti naslednje: vezenje prtičkov, kvačkanje prtičkov, kvačkanje novoletnih okraskov (zvezdice, angelčke …), za Veliko noč izdelujejo velikonočne okraske (remenke, zajčke, piščančke …). Minulo leto so v zimskem času v delavnicah in po domovih izdelovale rože iz krep papirja, šopke, ki so bile uporabljene za prireditev Borovo gostüvanje. Izdelanih je bilo 4000 rož iz krep papirja.

Delavnice potekajo bolj v zimskem času, da si zapolnijo dolgočasne zimske dni. Poleg dela jih druži tudi veselje ob druženju, da malo poklepetajo, izmenjajo znanje med posameznih področjih in večkrat tudi druga drugi prisluhnejo in si pomagajo. Srečujejo se enkrat tedensko. Če je potreba se večkrat srečajo tudi med letom.

Pomembno za njihovo društvo je tudi sodelovanje z drugimi društvi v vasi. S Prostovoljnim gasilskim društvom, s Športnim društvom, prav tako sodelujejo tudi z Občino Puconci. Rade se odzovejo tudi na povabila drugih društev in drugih vasi, krajev če jim le čas dopušča. Tudi izobraževanje na različnih področjih jim ni tuje. Sodelujejo tudi na različnih razstavah, kjer se rade predstavijo s svojimi izdelki, ki prihajajo izpod pridnih in spretnih članic društva.

Vsako leto priredijo občni zbor, se udeležijo srečanja kmetic Pomurja, priredijo praznovanje Dan žena, pripravijo velikonočno razstavo v veroučni dvorani evangeličanske cerkve v Bodoncih, organizirajo strokovno ekskurzijo, poudarek pa dajejo tudi na razvoju turizma v kraju zato se konec novembra, začetek decembra podajo na Andrejev pohod.

Praznik buč

Rdeča nit njihovega delovanja je vsekakor vsakoletni Praznik buč, ki je organiziran vsako leto zadnjo nedeljo v septembru, obenem pa je v povezavi z občinskim praznikom. Namen te prireditve je ohraniti ta praznik in ohraniti gibanco. Ob tej priliki izdelujejo aranžmaje iz buč, ki krasijo celo vas, pečejo gibance (bibe, tikvače …) – vsako leto jih spečejo okrog 120, pecivo iz bučnih semen, bučnega mesa, bučnega olja. Prirejajo tudi kulinarične razstave jedi iz buč in otroške delavnice (risanje, barvanje, izrezovanje buč …). Na Prazniku buč je organizirana tudi kmečka tržnica, na kateri razstavljajo vsi, ki imajo kaj pokazati od ročnih del do pridelanih, izdelanih stvari. Ob tej priliki poteka tudi ocenitev najtežje, najnenavadnejše, najlepše buče, ki jo lahko pripelje kdorkoli. Do sedaj je najtežja buča tehtala preko 200 kilogramov. V sklopu praznika buč organizira “Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot” ocenjevanje bučnega olja. Na tej prireditvi je tudi kuhanje bučne prikuhe v kotličkih, ki ni tekmovalnega značaja, ampak družabnega. DKŽ Klas so izdelale brošuro z recepti jedi in sladic iz buč, bučnih semen in bučnega olja – »Buče na toliko načinov in še več«.

Velik prispevek k društvu je s svojim svetovanjem pripomogla gospa Ivanka Donko. Pri kulinaričnih razstavah pa društvu pomaga gospa Zdenka Tompa.

Kot oceno za njihovo delo so dobile že več priznanj. Dobile so priznanje Turistične zveze, priznanja na razstavi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju, več Zlatih kijanjc na kulinarični razstavi v Puconcih na Dödiljadi in priznanja na razstavi ročnih del v Kruplivniku.

no images were found