| Avtor:

Državno tekmovanje v gasilski orientaciji

DOLE PRI LITIJI – Prostovoljno gasilsko društvo Dole pri Litiji je v soboto, 19. septembra 2015, skupaj z GZ Slovenije organiziralo 18. državno tekmovanje pionirjev in mladincev in 15. državno tekmovanje gasilcev pripravnikov v gasilski orientaciji.

Drzavno v orientaciji (19)Udeležilo se ga je 186 tričlanskih ekip mladih gasilcev in gasilk, starosti od 7 – 18 let skupaj s svojimi mentorji, 50 sodnikov in redarjev ter drugega osebja. Ekipe so morale v čim krajšem času, le s pomočjo karte in kompasa preteči ali prehoditi pot, vmes najti kontrolne točke in na njih opraviti določeno nalogo. Boljši rezultati so prinesli boljšo uvrstitev in na koncu najboljšim ekipam naslov – državnih prvakov v gasilski orientaciji.

Ekipe so bile razdeljene v šest tekmovalnih kategorij, in sicer: PIONIRJI (ekipa fantov ali mešano) – od 7 do 11 let, PIONIRKE – od 7 do 11 let, MLADINCI (ekipa fantov ali mešano) – od 12 do 16 let, MLADINKE – od 12 do 16 let, GASILCI PRIPRAVNIKI (ekipa fantov ali mešano) – od 16 do 18 let in GASILKE PRIPRAVNICE – od 16 do 18 let.

Na Dolah pri Litiji je tekmovalo 33 enot pionirk, 35 enot pionirjev, 31 enot mladink, 35 enot mladincev, 22 enot gasilk pripravnic in 30 enot gasilcev pripravnikov. Tekmovanje iz gasilske orientacije je sestavljeno iz orientacijske proge in iz vrste kontrolnih točk, ki jih mora vsaka ekipa najti po vrstnem redu od prve do zadnje kontrolne točke in to kar najhitreje. Kontrolna točka je prostor v naravi, kjer ekipa izvede določeno vajo.

Drzavno v orientaciji (12)Proga za pionirje, pionirke je dolga cca. 2000 m in ima 4 kontrolne točke, za mladince, mladinke je dolga cca. 3000 m in ima 6 kontrolnih točk ter za gasilce pripravnike, gasilke pripravnice je dolga cca. 5000 m in ima 6 kontrolnih točk. Na kontrolnih točkah ekipe izvajajo različne vaje. Med drugim zbijajo tarčo z vedrovko ali postavljajo orodje za vajo z motorno brizgalno, vežejo vozle ali navezujejo orodje, zvijajo cevi, spajajo cevi na trojak, prepoznavajo topografske znake in pokažejo znanje iz orientacije.

Državno tekmovanja v gasilski orientaciji je eno izmed štirih državnih gasilskih tekmovanj za
gasilsko mladino. Med mladimi gasilci in gasilkami je izredno priljubljeno, saj omogoča gibanje v naravi, poleg tega pa je potrebno uporabiti tudi raznovrstno gasilsko znanje in veščine ter tako omogoča vsestranski razvoj mladih za odgovorno delovanje v gasilski organizaciji in družbi.

Rezultati

Pri pionirkah so slavile pionirke PGD Hrušica, pred PGD Gorje-Poče-Trebenče 2 in pionirkami PGD Gorje-Poče-Trebenče 1. Pri pionirjih so bili najboljši pionirji iz PGD Klek, drugi so bili PGD Mavčiče in tretji PGD Hrušica. Prvo mesto pri mladinkah so zasedle mladinke PGD Gorje-Poče-Trebenče pred PGD Brezovico pri Borovnici in PGD Mali Podljuben. Pri mladincih so slavili PGD Lokovica, drugi so bili PGD Semič in tretji PGD Šinkov Turn. Pri gasilkah pripravnicah so državne prvakinje postale gasilke PGD Gabrovka, podprvakinje PGD Kapla-Pondor in tretje PGD Šempeter. Pri gasilcih pripravnikih so zmagali PGD Zabreznica, pred PGD Podgorica-Šentjakob in PGD Kristan vrh.

Rezultati pomurskih ekipDrzavno v orientaciji (21)
Pomurske ekipe so zasedle naslednja mesta:
PIONIRKE: Korovci (9. mesto), Črenšovci (22. mesto)
PIONIRJI: Zbigovci (18. mesto), Korovci (27. mesto), Bodonci (31. mesto)
MLADINKE: Hotiza (15. mesto), Sovjak (20. mesto)
MLADINCI: Bodonci (31. mesto), Zenkovci (33. mesto)
GASILCI PRIPRAVNIKI: Sotina (23. mesto)

Foto: J. V.

no images were found