| Avtor:

Dvajset let Zlatega glasu v Šalovcih

ŠALOVCI – Organizatorji, med katere lahko nedvomno kot glavno uvrstimo Suzano Škodnik, so v petek, 24. oktobra, ponovno pripravili pevsko tekmovanje Zlati glas, ki je letos potekala že dvajsetič. Nastopajoči in ostali obiskovalci so se zbrali v Kulturni dvorani Občine Šalovci.

Letošnja pevska prireditev je imela poleg tekmovalnega duha tudi pridih preteklosti. Ker gre za okroglo, 20. obletnico praznovanja prireditve, je ta potekala v skladu s tem.

Organizatorji so se odločili, da bodo prireditev razdelili v dva dela, in sicer prvi oziroma tekmovalni del, kjer so se predstavili sedanji učenci Osnovne šole Šalovci ter drugi del, v katerem so se predstavili nekdanji učenci Osnovne šole Šalovci, še pred tem pa so se sedanji učenci predstavili s sodobnim plesom Ujeti v kocko, ki je nastal pod mentorstvom plesnega učitelja Boštjana Komarickega. Poseben čar sta prireditvi dodala tudi mlada nadobudna glasbenika, kitarist Žan Koltaj in harmonikar Blaž Gašpar, ki sta zaigrala najbolj znano pesem Modrijanov.

zlati-glas-8

V tekmovalnem delu se je predstavilo šestnajst nastopajočih iz različnih stopenj, vse pa je spremljal mladinski pevski zbor Osnovne šole Šalovci. Program, ki sta ga povezovala Martina Slankovič in Sandi Horvat, so z nastopi odprli najmlajši, zaključili pa najstarejši učenci, ki obiskujejo osnovno šolo. Njihove nastope je, ker je šlo za tekmovalni del, spremljala tudi strokovna komisija v sedemčlanski sestavi, in sicer Jože Čerpnjak, Danica Prelec, Tanja Černi, Jože Slaviček, Feri Kranjec, Boris Kerčmar in Stanko Gašpar. Komisija je nastopajoče ocenjevala po sistemu od 1 do 10, izbrali pa so pet tekmovalcev, ki so bili po njihovem mnenju najboljši.

Peto mesto je tako osvojila devetošolka Ines Rac, četrto mesto je osvojil prvošolec Jernej Slaviček, tretje mesto je pripadlo tretješolki Sindi Lukašev, drugo mesto devetošolki Maji Abraham, prvo mesto pa je po izboru komisije osvojila tretješolka Sara Horvat s pesmijo Mama. Svojo zmagovalko je izbralo tudi občinstvo. Njihova srca je s svojim glasom in nastopom osvojila Sindi Lukašev s pesmijo Ne, nisem važna. Vsi sodelujoči v tekmovalnem delu so prejeli nagrade.

Retrospektiva Zlatega glasu

Medtem, ko so tekmovalci čakali rezultate, pa so organizatorji popeljali vse zbrane v preteklost. V drugem delu, ki ga je vodila Mihaela Kalamar, so si obiskovalci najprej ogledali koreografijo Rijtar, ples nekdanjih učencev Osnovne šole Šalovci, ki je nastal pod mentorstvom Boštjana Komarickega. Sledila je retrospektiva Zlatega glasu, v kateri so s pomočjo krajših filmčkov predstavili razvoj pevske prireditve vse od leta 1994 pa do danes. V ta namen so na oder stopili tudi nekdanji učenci Osnovne šole Šalovci, nekateri med njimi pa so zapeli tudi pesmi, ki so bile takrat zmagovalne.

Zlati glas je prireditev z dolgoletno tradicijo, ki je pustila neizbrisen pečat pri vseh, ki so kakorkoli sodelovali pri njenem nastajanju, vsekakor pa najbolj pri Suzani Škodnik, ki je dala povod za to prireditev in jo tudi vrsto let organizirala. V nastajanje in ohranjanje Zlatega glasu je vložila veliko svojega znanja in dela, predvsem pa prostega časa in občutka za kulturo. Za vse, kar je storila za prireditev in njen razvoj, so se ji nekdanji učenci zahvalili s šopkom rož, prav tako pa s torto, ki je bila le češnja na vrhu smetane na odlično zamišljeni in izpeljani jubilejni prireditvi.

Foto: D. N.

no images were found