| Avtor:

Elza Dopona – mojstrica v praskanju remenk

Elza Dopona, vedno nasmejana upokojena delavka v proizvodnji Emone, se s praskanjem remenk ukvarja že deset let. Praskanja remenk se je naučila sama in njen hobi je prava mojstrovina.

Sedemdesetletna Elza iz Bodoncev se je s praskanjem remenk začela ukvarjati pred desetimi leti. Ker jo je ta dejavnost zanimala, je šla pogledat kako ta postopek praskanja remenk poteka. »Sem šla malo pogledat in vprašat kako delajo in to je to,« nasmejano pove Elza.

Praskanja remenk je ni nihče učil, ampak se je naučila sama. »Praskala sem že pri mami, tiste remenke so bile iz čebulne lupine in niso bile zahtevne,« dodaja upokojena gospa z zlatorumenimi lasmi.

Elza Dopona – mojstrica v praskanju remenkKako do praskanih remenk?

Za praskanje potrebujemo špirit in šelak. To se potem zmeša in nato poteka postopek barvanja jajc. Temu potem sledi praskanje. Remenke pa praska z olfa noži. Elza praska remenke samo na izpihnjena jajca. »Jajcu najprej napravim luknjice in jih z eno takšno palico prebodem. Nato jajce izpiham ven, izpraznim, prebarvam in nato praskam,« opisuje Elza.

Praska na različne vrste jajc, na vse do katerih pride. In sicer: gosje, račje, kokošje, od puric, od malih jarčic tudi nojeve. Sedemdesetletnica, ki ima talent za risanje že od malih nog, pravi, da se najlepše praska na račja jajca. Jajca nabavlja vsepovsod, kjer jih pač dobi. Remenke so vse vrste barv – zelene, rdeče, rumene, modre, rjave …

Koliko jo to stane, ni vedela oceniti. Pravi, da poceni ni in je odvisno od količine pobarvanih jajc. Letos je naredila od 50 do 60 remenk. »Včasih sem jih naredila tudi sto, ampak zdaj vsako leto manj,« dodaja mojstrica v praskanju remenk.

Koliko časa traja izdelava remenk?

Čas izdelave je odvisen od vzorca in od velikosti jajca. »Najmanjše delam pol ure. Račje okrog dve uri. Če imam nezahteven vzorec naredim tudi v eni uri in pol, če pa je vzorec zahteven, pa malo več časa. Nojevo jajce sem delala malo dlje, ker sem ga delala več dni, po manj časa. Točno časovno ne morem oceniti. Vse naenkrat ne morem, ker me boli roka,« razlaga nasmejana Bodončanka.

Elza Dopona – mojstrica v praskanju remenkMotivi?

Na ramenke praska motive, ki ji padejo na pamet. Motive si zamisli sama ali pa jih kje pogleda. Največ praska motive rož. Se pa na remenkah pojavljajo motivi živali (zajčki, ptički), rože, klasje, cerkveni motivi, sadje (grozdje) in še mnogo drugih. S tem se ukvarja samo v času velike noči, ob večerih dve do tri ure.

Za enkrat jo še ni nihče prosil, če bi pokazala kako se naredijo te čudovite remenke. Pravi pa, da bi z veseljem pokazala, če bi kdo želel oziroma imel za to zanimanje. Pred desetimi leti je svoje remenke že v Kranju dala na tekmovanje. V Bodoncih pa jih je imela razstavljene tudi na velikonočni razstavi in na Prazniku buč.

Bi se s tem dalo tudi zaslužiti?    

Elza meni: »Tisti, ki jih več delajo, pravijo ja. Jaz pa delam to bolj za hobi.« Za zdaj jih ne prodaja, raje jih podari. Spominja se praznovanja velike noči v njeni mladosti. Pravi, da je bilo lepo, le da ni bilo na mizi take dobrote kot v današnjih dneh. Ob tem pa dodaja: »Mama je spekla potico pa en sadni kruh.«

Elza Dopona – mojstrica v praskanju remenkZeliščarica, gobarica, kuharica

Gibčna in hitra sedemdesetletnica nima samo spretnih prstov in žilice za risanje. Je tudi zelo vneta nabiralka zelišč in gob. Da zelo rada nabira zelišča, so dokaz steklene posode na kuhinjskih omarah, v katerih so shranjena posušena zelišča. Vsaka steklena posoda je zaprta s pokrovom in opremljena z napisom imena zelišča, katero je v njej shranjeno. »Od spomladi do jeseni z možem nabiram zelišča. Nabiram jih na prostorih, kjer se ne škropi. Največ in najbolj zdrava zelišča rastejo na zapuščenih travnikih. To je v domači vasi in pri Gradu, kjer sem rojena,« vneto pojasnjuje Elza. Dela tudi zeliščne likerje. Če jih naredi več, jih tudi komu podari. Rada pa tudi kuha in peče.

Poleg vseh teh stvari pa sedemdesetletna upokojenka Elza svoje risarske sposobnosti preizkuša še na steklu. Pokazala je tudi njene poslikave na steklo. Tako ta prijetna in preprosta gospa zapolnjuje svoj vsakdan in poleg praskanja remenk razvija svoje nadarjenosti na različnih področjih, ki jih koristno uporablja.

no images were found