| Avtor:

Eminih 100 let

Ema Vlaj, rojena Veren – najstarejša vaščanka Bodonec, občanka Občine Puconci in občanka cerkvene občine Bodonci, je v ponedeljek, 9. novembra, dopolnila 100 let. Rodila se je 9. novembra 1920 v kmečki družini kot četrta hčerka materi Tereziji in očetu Štefanu. Imela je še dve sestri Aranko in Marijo ter brata Štefana.

Zaradi trenutnih ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa je župan Občine Puconci in predstavniki Krajevne skupnosti Bodonci niso mogli obiskati. Emi so poslali šopek rož in čestitko ter ji zaželeli vse najboljše, predvsem pa zdravja. Zato bodo v prihodnosti, ko se bo stanje izboljšalo in sprostili ukrepi, Emo tudi obiskali. Njeni domači in evangeličanski duhovnik Simon Sever so Emo v ponedeljek obiskali, vendar (ukrepom primerno) le tako, da jih je lahko videla skozi okno.  

Marca bo minilo štiri leta, odkar je v Domu Brigita v Puconcih. Z oskrbo je zelo zadovoljna, nima kaj reči je dejala. V sobi ima tudi prijateljice s katerimi se pogovarjajo in si krajšajo dneve. »Nimam nič domotožja, tako sem se že navadila, tu mi je dobro,« pojasnjuje Ema. Tudi v domu je najstarejša. Sin Branko se včasih rad pošali: »V domu je najstarejša in najpametnejša (smeh).«

Ema pravi, da televizije ne gleda, ker tako daleč ne vidi, sliši pa dobro in posluša radio. Pravi, da ji zdravje dobro služi, od zdravil jemlje le Aspirin in občasno Lekadol. Ema je nepokretna, saj jo noge več ne držijo. Ker se ji tresejo roke, jo hranijo. Pravi, da ji hrana paše in lahko je čisto vse. Njen spomin je brezhiben in tudi vse ve, kaj se dogaja doma v vasi.  Kako se počutite? »Počutim se dobro,« z zadovoljstvom pove Ema.

Kaj je recept za dolgo življenje? Ema pove, da je po njenem mnenju recept za dolgo življenje obilo dobre volje. »Jaz se nisem nikoli sekirala in se nisem z nikomer prepirala,« pojasni. Mlajšim generacijam sporoča, naj so dobri, naj se med seboj razumejo in naj so dobrosrčni do drugih ljudi.

Foto: Dom Brigita