| Avtor:

Enakopravnost žensk je napredek za vse

Ženske v Sloveniji so  povprečno starejše kot moški, živijo dlje, za prvega otroka se odločajo vse bolj pozneje,  so čedalje bolj izobražene in v povprečju prejemajo nižje plače kot moški.

Vir: http://cdn.coolinarika.net/

Vir: http://cdn.coolinarika.net/

Letošnji mednarodni dan žensk poteka pod geslom »Enakopravnost žensk je napredek za vse«. Mednarodni dan žensk praznujejo številne države po svetu. To je dan, ko so ženskam priznani njihovi dosežki, ne glede na nacionalne, etične, jezikovne, kulturne, ekonomske ali politične razlike. Ideja o mednarodnem dnevu žena je nastala v začetku 20. stoletja na pobudo nemške socialistke in borke za ženske pravice Clare Zetkin, ki se je za enakopravnost žensk borila že od leta 1889. Pobudo za dan, posvečen ženskam, je dala leta 1910 na 2. mednarodni konferenci socialističnih žensk v Koebenhavnu. Združeni narodi so začeli na 8. marec praznovati mednarodni dan žensk v letu 1975, mednarodnem letu žensk, in s tem priznali vlogo žensk v prizadevanjih za mir in razvoj ter spodbudili konec diskriminacije in podporo enakopravnosti žensk.

Žensk v Sloveniji nekoliko več kot moških

1. oktobra 2013 je v Sloveniji živelo 2.060.663 prebivalcev, od tega je bilo 1.040.208 žensk. Do 60. leta starosti se razmerje med številom moških in številom žensk nagiba v prid moškega dela prebivalstva, od 61. leta starosti dalje pa se odstotek ženskega dela prebivalstva občutno zvišuje. Med prebivalstvom, starim nad 80 let, je približno 70 % žensk. Razlog za to je daljša življenjska doba žensk.

Starost mater ob prvem otroku vsako leto višja

V letu 2012 se je rodilo 21.938 otrok, od tega je bilo deklic nekaj manj kot polovica. Povprečna starost matere, ki je rodila prvega otroka, je bila 28,9 leta. Ta meja se je od leta 1991 zvišala za 4,8 leta, od sedemdesetih let prejšnjega stoletja pa za več kot 6 let.

Vir: http://www.b92.net/

Vir: http://www.b92.net/

Ženske imajo v povprečju višjo izobrazbo kot moški

V letu 2012 je diplomiralo 20.596 oseb, od tega je bilo 60 % diplomantk. Diplomantke prevladujejo pri večini vrst izobraževanj.Izjema sta višje strokovno izobraževanje in prejšnji doktorski študij. Čeprav so med doktorji znanosti vedno prevladovali moški, je delež žensk počasi naraščal in v letu 2012 je doktoriralo približno enako število doktoric in doktorjev znanosti. Pri doktorskem študiju po sistemu, prilagojenem Bolonjski deklaraciji (3. bolonjski stopnji), velja prav nasprotno: v letu 2012 je doktoriralo 54 doktoric znanosti, 7 več kot moških.

Stopnja brezposelnosti za ženske višja kot za moške

V decembru 2013 je bilo na Zavodu RS za zaposlovanje prijavljenih 124.015 brezposelnih oseb, med njimi je bilo 47,9 % žensk. Največ registriranih brezposelnih žensk je bilo starih od 30 do 39 let (26,6 %).

Moški zaslužijo v povprečju več kot ženske

Po začasnih podatkih letne strukturne statistike plač je v letu 2012 povprečna mesečna bruto plača žensk znašala 1.555 EUR, kar je v povprečju približno 5 % manj od povprečne mesečne bruto plače moških (1.639 EUR).

Kako je z obdarovanjem?

Najbolj pomembna pri obdarovanju na dan žena je iskrenost in to, da smo se na osebo spomnili. Od nekdaj veljajo rože za najbolj priljubljeno darilo za ženske. Malo ljudi pa pozna dejanski pomen, ki ga ima posamezna roža. Odkrijte kaj sporoča posamezna roža in jo presenetite.

Vir: http://img.rtvslo.si/

Vir: http://img.rtvslo.si/

Vrtnica je simbol neomajne in večne ljubezni, ki vnaša v življenje mir, varnost in srečo. En sam podarjen rdeč cvet govori o strastnem odnosu in sporoča »ljubim te«, šopek pa izraža spoštovanje in željo po slogi. Temnejši odtenki imajo še globlji pomen, medtem ko rožnati simbolizirajo milino in nežnost. Bela vrtnica je simbol zaupanja, nedolžnosti, ponižnosti in čistosti, oranžna zaznamuje navdušenje in hrepenenje, rumena pa veselje in zadovoljstvo.

Nagelj je cvet sprave, ki simbolizira najtesnejše prijateljstvo, spoštovanje in spoznanje globine čustev. Rdeč nagelj je cvet ljubezni. Če ga podarite ljubljeni osebi, jo s tem zavarujete pred »hudobijami tega sveta«, s šopkom nageljev pa pomagate prijatelju, ki okreva po bolezni. Če sumite v ljubljeno osebo, postavite na mizo vazo s sedmimi belimi nageljni, če pa jo želite osvojiti, ji namenite sedem rdečih.

Ciklama »poravna vse račune« in zgladi nesporazume v medsebojnih odnosih. Stare vraže pravijo, da tam, kjer raste ciklama, zlo nima moči. Ta cvet iskrenosti, naklonjenosti, zaščite in sreče blaži bolečine užaloščenega srca, njene moči pa so povezane tudi s plodnostjo.

Orhideja je cvet uspešnih ljudi.

Lilija je simbol neomadeževane lepote in čiste duhovne ljubezni.

Vir: http://lavieenroseeventi.it/

Vir: http://lavieenroseeventi.it/

Tulipan je simbol lepote, razkošnih in bogatih čustev. Romantiki so ga od nekdaj opevali kot znamenje ljubezenske vznesenosti in nepotešljivega hrepenenja.

Vir: Statistični urad RS