| Avtor:

Evropska pomoč v hrani

Ljubljana – Slovenija bo letos socialno ogroženim osebam že osmič zapored razdeljevala hrano iz evropskega ukrepa pomoči v hrani. Za to je s strani Evropske unije pridobila 2,6 milijona evrov.

Vir: radio.ognjišče.si

Hrano bosta v Sloveniji na več kot 300 mestih razdeljevala Rdeči križ Slovenije in slovenska Karitas. Z razdeljevanjem pa bosta začeli s prvo polovico marca. Razdeljenih bo okrog 4.250 ton hrane, in sicer moke, testenin, riža, mleka, zdroba in olja. Za leto 2013 je Slovenija prejela evropsko pomoč v hrani v vrednosti približno 2,6 milijona evrov, ta znesek pa je namenjen tako za dobavo hrane na trgu kot povračilu dela transportnih, administrativnih in skladiščnih stroškov dobaviteljem in humanitarnim organizacijam. Skupno pa je Evropska unija temu ukrepu namenila 500 milijonov evrov.

Ukrep se izvaja od leta 1987

Finančna sredstva bodo letos razdeljena med 19 držav članic. Slovenija ta ukrep izvaja že od leta 2006. Sicer pa je bil evropski ukrep pomoči v hrani vzpostavljen leta 1987 v okviru skupne kmetijske politike Evropske unije. In sicer z namenom, da bi uporabili kmetijske presežke, ki bi jih drugače morali skladiščiti ali uničiti, tako pa so jih namenili najbolj ranljivim v Evropski uniji. Za naslednje obdobje 2014-2020 bo za ta ukrep namenjenih 2,1 milijarde evrov.

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje