| Avtor:

Evropski teden mobilnosti

Evropskemu tednu mobilnosti, ki poteka od 16. do 22. septembra, se je Slovenija letos priključila enajstič. Tokratni slogan kampanje se glasi »Prava smer je gibanje« in nas opozarja, da si želimo živeti v mestih s čistim zrakom, z manj hrupa in večjo kakovostjo življenja. V okviru evropskega tedna mobilnosti bo 22. septembra tudi dan brez avtomobila.

Foto: presstv.ir

Evropski teden mobilnosti je kampanja za trajnostno mobilnost na svetu. Mesta se namreč zaradi vse bolj očitnih posledic prometa zavedajo, da potrebujejo strategije za odzivanje na vse več zastojev, emisij in prometnih nesreč na cestah.

Sodelujočih tudi 13 slovenskih mest

V Sloveniji pri Evropskem tednu mobilnosti sodeluje 13 mest, in sicer Apače, Gornja Radgona, Ljubljana, Logatec, Murska Sobota, Pivka, Postojna, Radovljica, Slovenska Bistrica, Tolmin, Velenje in Vransko. Skupno število vseh sodelujočih mest je 1.928, kar je nekoliko manj kot lani, ko jih je sodelovalo 2.268. Največ jih prihaja iz Španije, kjer sodeluje 606 mest. Iz vrst naših sosednjih držav pa iz Avstrije sodeluje 539 mest, iz Italije 65, iz Hrvaške 11 ter iz Madžarske 104 mesta. Vsa sodelujoča mesta lahko tudi sodelujejo v natečaju za nagrado evropskega tedna mobilnosti 2012. Nagrajeno bo mesto, ki bo priredilo najbolj iznajdljive in kakovostne dejavnosti na temo tedna mobilnosti, in ki bo ponujalo širok izbor ukrepov.

Dan brez avtomobila

V soboto pa je organiziran dan brez avtomobila. Na ta dan sodelujoča mesta rezervirajo nekatera področja izključno za pešce, kolesarje in javni prevoz. Tako bo na ta dan tudi v Murski Soboti mestno središče zaprto za motorna vozila. Namen te akcije je spodbuditi lokalne skupnosti, da spodbujajo in uvedejo trajnostne ukrepe na področju prometa in da povabijo prebivalce, da preizkusijo načine prevoza, ki so alternativa vožnji z osebnim avtomobilom.

Po statističnih podatkih je bilo leta 2011 v Sloveniji registriranih 1,07 milijona osebnih avtomobilov. To v povprečju pomeni, da ima vsak drugi prebivalec osebni avtomobil oziroma vsako gospodinjstvo ima v povprečju 1,3 avtomobila.