| Avtor:

Evropski teden zmanjševanja odpadkov

Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki bo trajal od 21. do 29. novembra 2015, letos tematizira dematerializacijo, torej kako z manj stvarmi narediti več. Gre predvsem za učinkovito rabo virov in za premik od izdelkov k storitvam.

evropski teden (Small)Zmanjševanje števila odpadkov se začne že pri posameznikih. V gospodinjstvu tako lahko količino odpadkov zmanjšamo z večkratno uporabo določenih izdelkov, njihovo daljšo življenjsko dobo, pa tudi s povratno embalažo. Evropska unija, v okviru katere poteka omenjeni teden, želi, da postanemo družba recikliranja, ki se skuša izogniti nastajanju odpadkov. Slednje pa naj bi uporabljali kot vir za nove, reciklirane izdelke. Ravno zato se letošnji slogan Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov glasi »Naredi z manj več«.

Pred odhodom v trgovino si zastavimo tri vprašanja

Cilj Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je preprečevanje nastajanja odpadkov, poudarek pa je na okoljskem ozaveščanju in zmanjševanju količin nastalih odpadkov s premišljenimi nakupi in izbiro materialov z daljšo življenjsko dobo, so zapisali na spletni strani Ministrstva za okolje in prostor. Ravno zato je pomembno, da se pred nakupom vsak posameznik vpraša, ali to zares potrebuje, ali mora to nujno kupiti ali si lahko to izposodi, najame oziroma deli z drugimi, ter ali lahko enako stvar kupi rabljeno.

Vir: Mop