| Avtor:

Festival vina in kulinarike

Filovci – 22. junija 2013 je že sedmo leto zapored, pod okriljem Krajevne skupnosti Filovci in društev, potekala prireditev namenjena sožitju hrane in vina v povezavi s kulturno dediščino lončarstva.

festival-vina-in-kulinarike-16Festival je potekal v Lončarski vasi, kjer so letos prvič organizirali tudi tekmovanje v kuhanju bograča na tradicionalen način, degustacija domačih prekmurskih vin pa na treh filovskih bregovih – Trnavski breg, Filovski vrij in Gaj. Vsak obiskovalec si je lahko kupil lično izdelan glinen krožnik, s katerim je degustiral domače jedi po sistemu »all-you-can-eat« (poješ, kolikor ti srce poželi), ki ga je na koncu odnesel domov, ali plačal nekoliko manj za nakup plastičnega krožnika in degustiral jedi po istem sistemu. Vzporedno je na Športno rekreacijskem centru v Filovcih potekal občinski turnir v malem nogometu.

Bograč se v Filovcih tradicionalno kuha v lončenih posodah – v kuhanju pa so se najbolje odrezale skupine Rdeči komen, Gnes-vütro in Društvo veseli magarci. V črni kuhinji, ki je značilna za naše kraje, je dišalo po plemenjaku (tanko pečenem kruhovem testu), obiskovalci pa so lahko preizkusili čez petnajst različnih dobrot, kot so kislo zelje s prekajenim mesom, dödoli, küjlini, masne gibice, žujca, grajova šalata, mlejčne ugorke, ter sladice – bidre, kifline, krapce, gibanico, retaše in druge. Obiskovalci so imeli priložnost preizkusiti se v lončarskih ter kuharskih delavnicah, na prostem je potekal prikaz izdelave retaša in gibanice. Nastopili so ljudski pevci, folklorne skupine in mladi recitatorji. Festival se je zaključil s podelitvijo priznanj Društvenega ocenjevanja vin, zbrane pa je kar do tretje ure zjutraj zabavala skupina Veseli Prekmurci.

festival-vina-in-kulinarike-46Soorganizatorica prireditve, Manica Barbarič, je za Gorički list povedala, da si želijo v turistični ponudbi promovirati predvsem kakovostno domačo kulinariko in vino, ter vključiti ljudi, ki so odraščali s to kulturo kulinarike in za katere smo lahko veseli, da jih še imamo med sabo. Ti 80 in 90-letniki prenašajo običaje in recepte na mlajše generacije in pomagajo ohranjati kulturo kraja, v katerem živijo. Skozi cel dan je prireditev obiskalo blizu 1000 ljudi, tako iz bližnjih krajev, kot tudi turistov, za katere je pridno skrbelo 70 domačih prostovoljcev.

Prispevek: Urška Lovrenčec

Foto: U. L., KS Filovci

no images were found