| Avtor:

Geslo “Nosite bremena drug drugemu” obrodilo sadove – zbrali 16.000 evrov

Kot že tradicionalno je vsakoletni Shod EHO-Podpornice prvo nedeljo v maju, na območju ene izmed cerkvenih občin. Letos je ta shod potekal v Bodoncih. Vikend je bil v okviru EHO-Podpornice zaznamovan s številnimi spremljevalnimi prireditvami, katere so bile množično obiskane.

V petek je na podružnični osnovni šoli Bodonci potekalo predavanje predsednice Zveze društva upokojencev Slovenije dr. Mateje Kožuh Novak na temo Aktivno staranje in medgeneracijska solidarnost. V soboto dopoldan pa je bilo srečanje veroukarjev. Zbralo se je 104 veroukarjev in konfirmandov iz skoraj vseh evangeličanskih cerkvenih občin. Organiziranih je bilo več različnih delavnic, in sicer delavnica o EHO-Podpornici, kjer je duhovnik Geza Filo na kratko predstavil delovanje te organizacije. Poudarek samega srečanja je bil na tem, kako pomembno je pomagati človeku. Potem je še sledila delavnica o dobrodelnosti in glasbena delavnica, kjer so otroci ustvarjali in peli.

Zvečer ob 20. uri je na šolskem igrišču potekal dobrodelni koncert pevskega tria Eroika. Ker je bilo zanimanje ljudi za koncert veliko, prodanih je bilo kar 895 vstopnic, so morali koncert preseliti iz cerkve pod šotor, kateri je ob žametnih glasovih Eroike pokal po šivih. Vzdušje je bilo odlično in zelo sproščeno.

Trije izjemni vokalisti, zbrani v tercetu Eroika, so Matjaž Robavs (bariton), Aljaž Farasin (tenor) in Metod Žunec (tenor). Vsi trije so klasično izobraženi in šolani pevci, brez dvoma tudi po strokovno-tehnični plati povsem enakovredni pop-opernim pevcem, zbranim v slovitem kvartetu Il Divo. Premišljena kombinacija talenta, lepote, uglajenosti, glasovnih zmožnosti in obdelave večnih uspešnic v pop opera žanru je formula uspeha Eroike. Koncert je trajal dve uri s pol urno vmesno pavzo.

Dokaz, da je bil koncert uspešen in odlično izpeljan, so solze na obrazih pevcev, prav tako tudi solze na licih marsikaterega obiskovalca. Mnenja obiskovalcev so bila pozitivna. Bilo je vsekakor posebno doživetje in nepozaben koncert, ki se je obiskovalcem vtisnil v srce kot nepozaben spomin. Na koncertu so bile zastopane vse starostne generacije, od najmlajših do najstarejših.

V nedeljo pa je bil na istem prizorišču Shod Podpornice, ki se je začel ob 10. uri z bogoslužjem. EHO-Podpornica je cerkvena dobrodelna organizacija, ki nudi pomoč posameznikom ali njihovim družinam pri premagovanju socialnih stisk in jim omogoča bolj kakovosten način življenja. EHO-Podpornica deluje na celotnem območju države, predvsem tam, kjer so evangeličanske cerkvene občine. Njeno poslanstvo je nudenje neposredne nujne pomoči uporabnikom ter ozaveščanje strokovne in laične javnosti. Pri delu jih vodijo vrednote solidarnosti in socialne pravičnosti, ter krščanskega etičnega prepričanja, da sta vera in ljubezen do sočloveka neločljivo povezana. Delajo v javnem interesu, torej za dobrobit vseh uporabnikov in njihovih družin.

Krovna programa delovanja EHO-podpornica sta Mobilna diakonija in Pomoč v stiski. Ocenjujejo, da je to ena izmed najbolj učinkovitih in potrebnih vrst pomoči, kjer se na samem kraju najbolje oceni, v kakšnih razmerah živijo uporabniki in kaj je tisto, kar najbolj potrebujejo za nemoten potek življenja.

EHO-Podpornica je financirana s pomočjo Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, prispevkov in darov vernikov, posameznih cerkvenih občin in njihovih ženskih društev, sredstev zbranih ob vsakoletnem Shodu EHO-Podpornica, ter donacij.

Škof Erniša je na Shodu EHO-Podpornice nagovoril zbrane in poudaril, da smo na mnogo lepega pozabili in marsikaj potrebnega potisnili na obrobje naših prioritet. Erniša meni, da je spodbudno, da mnogi tudi danes slišijo Božje vabilo, naj nosimo bremena drug drugemu, in sicer ne zaradi samih sebe, temveč zaradi tega, ker je nujno potrebno, da v svetu ostanejo in obstanejo vse tiste vrednote, ki so potrebne za človeka dostojno življenje.

Na sami prireditvi so bile tudi stojnice, na katerih so bili razstavljeni številni ročni izdelki, in sicer izdelki Društva kmečkih žena Klas Bodonci, Ženskega društva Evangeličanske cerkve in štirih samostojnih ponudnikov. Po bogoslužju je prireditev popestrila še skupina Blue Planet. Po ocenah evangeličanskega duhovnika Simona Severja, se je na obeh prireditvah skupaj zbralo vsaj 2300 obiskovalcev. Z obiskanostjo v obeh dneh so organizatorji zadovoljni.

Geslo letošnjega Shoda EHO-Podpornice »Nosite bremena drug drugemu« potrjuje tudi delo več kot 200 prostovoljcev iz desetih vasi, ki so več dni sodelovali pri pripravi te prireditve. To priča o želji ljudi, da so še vedno pripravljeni pomagati. Naslednje leto bo Shod potekal v Domanjševcih.

Veljalo bi si zapomniti naslednje škofove besede: »Vsi smo na isti ladji in kot odgovornim ljudem nam ne more in ne sme biti vseeno, kako to ladjo kdo usmerja, in kam ta ladja pluje. Vsi skupaj se potrudimo in jo usmerimo, da bo zaplula tja, kjer nošenje bremena drug drugemu ne bo le lepa beseda, temveč potrebno delo, ki ga bomo radi opravili.«

no images were found