| Avtor:

Gorički olimpijec Boštjan Maček odpotuje v London

Boštjan Maček, dobitnik zlate medalje v trapu – streljanju na glinaste golobe – na sredozemskih igrah v Pescari v Italiji in najboljši strelec v letu 2011, je izpolnil sanje mnogih športnikov in si kot prvi iz pokrajine ob Muri pridobil vozovnico za olimpijske igre v Londonu 2012.

Olimpijske igre so tik pred vrati. Tudi priprave so verjetno v polnem teku oziroma v zaključni fazi. Kako in kje so potekale priprave?
Kakih posebnih priprav nisem imel. Pripravljal sem se kot vsako leto do zdaj. Letos so se tekme svetovnega pokala izredno zgodaj začele, vremenske razmere pa pri nas niso dopuščale kakih dobrih priprav, tako da sem v Arizoni (ZDA), Londonu (Velika Britanija) in v Lonatu (Italija) imel tekmo in priprave skupaj.

Ste zadovoljni s pripravami? Bi se dalo mogoče kaj popraviti oziroma izboljšati?
S pripravami sem in nisem zadovoljen. Vse se je vrtelo okrog denarja. Olimpijski komite Slovenije nam je skrčil proračun za priprave, sponzorje pa je izredno težko najti. Čeprav so po uspehu z uvrstitvijo na olimpijske igre vsi obljubljali pomoč, jih je zdaj malo, ki so to tudi izpolnili. Tako, da si nisem mogel privoščiti posebne priprave kje v kakih toplih krajih že v januarju in februarju in sem tako čakal do marca, kjer sem se udeležil tekme v ZDA in opravil prve priprave ter tekmo skupaj. Glede tehnike streljanja in pripravljenosti samega sebe ne bi rekel, da sem naredil kaj drugače, kot vsako leto.

So bile kakšne težave?

Večjih težav nisem imel. Tu in tam so mi novinarji in sami tekmovalci v Sloveniji očitali, zakaj sem menjal puško, saj sem s prejšnjo dobro streljal. Za zdaj sem jih malo utišal z dobrim dosežkom v Beogradu, kjer sem tako dobro streljal kot lani, ko sem dosegel tretje mesto na evropskem prvenstvu.

So bile tudi psihološke priprave?
Z leti tudi dozoriš in veš, kaj rabiš in kako se pripraviti na samo tekmo. Zato se nisem posvečal kakim športnim psihologom, imam pa srečo, da imam s seboj na samo tekmo psihologa in selektorja skupaj, tako, da mi bo nudil pomoč, če jo bom rabil.

Kdaj odpotujete v London?
V London odpotujem 16. julija in se vračam 7. avgusta.

Ste bili zdaj med pripravami na prizorišču v Londonu?
V aprilu sem bil na svetovnem pokalu v Londonu. Zdaj je strelišče zaprto za trening. Odpre se komaj 16. julija. Zato tudi tako zgodaj potujem na samo prizorišče, ker je odprto do 27. julija. Potem trenirati ne bo več mogoče do 4. avgusta. Tekmo pa imam 5. in 6. avgusta.

Vam je strelišče znano? Kakšni občutki so Vas tam spreletavali?
Za spoznati se s streliščem smo imeli malo časa. Zato tudi tako zgodaj potujem v London. Občutki so bili fantastični! Strelišče je narejeno na novo, edino kar je moteče, je angleško vreme. Strelišča so brez strehe in nas je dež »fajn pral«  na sami tekmi.

Spremljate mogoče svoje konkurente?
Sama konkurenca je izredno močna. Vseh 30 tekmovalcev je dobrih in vsakdo lahko z malo sreče zmaga. Tako, da zdaj forma še nič ne pove. Tam se bo videlo, kdo bo zdržal ves ta pritisk in odstreljal tekmo brez napake.

Kdo je po Vašem mnenju največji konkurent oziroma spada med favorite?
Kot sem rekel, vsi smo favoriti in z malo sreče lahko vsakdo zmaga. Močna pa je sama Evropa, ki ima 20 tekmovalcev na samih olimpijskih igrah.

Kako boste preživeli še ta mesec pred olimpijskimi igrami?
Imam kar naporen urnik. Na podjetju Mlinopek so mi šli na roko in sem zdaj dva meseca pred olimpijskimi igrami doma. Tako se lahko bolj posvečam treningu in na sama tekmovanja. Tu so še obveze do Olimpijskega komiteja Slovenije in do sponzorjev. Tako, da mi čas hitro mineva in bo hitro čas za odhod v London.

Občutite kakšne spremembe v okolici in v odnosu ljudi do Vas, zdaj, ko ste eden izmed tekmovalcev na olimpijskih igrah?
Mogoče se še ne zavedam, kaj sem dosegel, da sem se uvrstil na same igre. Ljudje so pa veseli in ni dneva, da mi kateri ne bi rekel: »Kak je olimpijec? Kdaj potuješ v London?« Tako, da ljudje spremljajo moje dosežke.

Ste s svojo opremo, s katero boste nastopili v Londonu, zadovoljni?
Z opremo sem zadovoljen. Poskrbeli so, da nas na angleških tleh vreme ne more presenetiti.

Vas bo v London spremljal kdo od domačih?
Na začetku sem upal, da bo z mano cela moja družina. Vendar je problem z vstopnicami, namreč za vsakega tekmovalca so vzeli samo dve vstopnici, tako da me bosta na tekmovanju vzpodbujali žena Mateja in sestra Jasmina.

Kakšna so Vaša pričakovanja v Londonu?

Pričakujem soliden nastop. Uvrstitev okrog 15. mesta bi bil dober dosežek. Če bo pa kaj več, pa še boljše.

Boštjanu Mačku želimo na olimpijskih igrah čim boljšo uvrstitev, 5. in 6. avgusta pa bomo vsi skupaj držali pesti, da bo število zadetih glinastih golobov čim večje.