| Avtor:

Grajski bazar z goričkimi meštri

GRAD – Javni zavod Krajinski park Goričko je v soboto, 14. oktobra 2017, na grajskem dvorišču organiziral tradicionalni jesenski bazar.

Grajski bazar (11)Že dvanajsto leto zapored je grajsko dvorišče prevzelo jesensko sejemsko vzdušje. Na stojnicah so gorički rokodelci in kmetije ponujali izdelke in pridelke, ki ohranjajo kulturno krajino in naravo ter so imetniki pravice do uporabe Kolektivne blagovne znamke Krajinski park Goričko. Na 30 stojnicah se je predstavilo 31 ponudnikov izdelkov domače obrti in dejavnosti z Goričkega, ki že vrsto let privabljajo obiskovalce od blizu in daleč.

Otroci so lahko spoznali Mišo in pesmi za otroke ter ustvarjali v delavnicah, ki jih je izvajal Pomurski muzej Murska Sobota v sodelovanju z Javnim zavodom Krajinski park Goričko. Tako so lahko ustvarjali in spoznavali indašnje malarske mujštre in brnkevce. Spoznavanje gob je vodil Luka Šparl, z Lovrom Vehovarjem pa so lahko odkrivali zelišča. Obiskovalci in otroci pa so se lahko preizkusili tudi v streljanju z lokom ali pa so se odpravili na enourno vožnjo s turističnim vlakcem do Vulkanije, kamnoloma in po okolici Gradu.

Kulturni program je bil letos mednarodno obarvan, kajti domačemu otroškemu pevskemu zboru sta se pridružila še dva iz sosednje Avstrije, Gradiščanskega. Za jedačo in pijačo je poskrbela restavracija Maximo.

V sklopu bazarja so razglasili tudi rezultate akcij Naj travnik, Naj sadovnjak in naziv Skrbniki narave  v letu 2017. Na izbor za NAJ travnik v Krajinskem parku Goričko se je letos prijavilo 12 lastnikov. Rezultati:

  1. mesto: travnik v lasti Ane Gašpar iz Čepincev
  2. mesto: travnik v lasti Cvetke Šebjanič iz Gornjih Petrovcev
  3. mesto: travniki v lasti Elze Horvat iz Fokovcev, Alojza Graha iz Gornjih Petrovcev in Bram D´Honta in Brede Smej iz Prosečke vasi

Nagrado za 4. mesto v akciji Naj sadovnjak  je prejel Jožef Mekiš iz Pertoče,  za 3. mesto Ladislav Sabotin iz Prosenjakovcev, za 2. mesto sta prejela Majda in Mitja Pörš iz Vučje Gomile. Najlepši visokodebelni travniški sadovnjak v Krajinskem parku Goričko v letu 2017 pa ima Janez Šadl iz Gerlinec. Skrbniki narave v letu 2017 so: Jožef in Jožefa Branšperger iz Korovcev, družina Ružič iz Korovcev, družina Gomboc iz Večeslavcev, Gordana Bači iz Fokovcev in Mitja Pörš iz Vučje Gomile.

Društvo v sodelovanju z Javnim zavodom Krajinskim parkom Goričko že nekaj let izvaja tudi akcijo Naj ograček na Goričkon, letos pa so k akciji dodali še Naj brajdo. Tako so prejemniki teh nazivov: Brigita Šušteršič iz Ivanovcev, Helena Gjerkeš iz Fikšincev in Dajan Kovačec iz Šulincev.

Za dobro voljo je v nadaljevanju bazarja poskrbela glasbena skupina Kontrabant.

Foto: R.B., J.V.

no images were found