| Avtor:

Izdelovanje adventnih venčkov v Markovcih

MARKOVCI – Člani katoliške Karitas župnije Markovci so se tudi v letošnjem letu zbrali na že tradicionalnih delavnicah, na katerih izdelujejo adventne venčke. Kot so povedale udeleženke, v veliki večini so namreč ženske iz domače in gornjepetrovske župnije, združujejo na delavnicah prijetno s koristnim oziroma v tem primeru prijetno z dobrodelnim.

 

Vencki (4)Pobuda za izdelovanje venčkov je nastala pred približno desetimi leti, ko se je v župniji Markovci ustanovil Karitas. Od takrat se približno od 10 do 15 parov pridnih rok vsako leto udeleži teh delavnic. Poglavitna namena izdelovanja venčkov sta vsekakor druženje in sporočilna vrednost, ki jo njihovi venčki prinašajo. Že nekaj let zapored namreč izdelujejo samo venčke v vijolični barvi, saj je to barva adventa. Prav tako dajejo velik poudarek naravnim in domačim okraskom, umetnih sploh ne uporabljajo.

Blagoslovljeni venčkiVencki (7)

Dodana vrednost venčkov, ki jih izdelujejo člani Karitasa v Markovcih je tudi ta, da so vsi venčki blagoslovljeni. Vsako leto, ko končajo z izdelovanjem venčkov, imajo skupno molitev z župnikom, ta jih na koncu tudi blagoslovi. Prav tako izdelajo vsako leto posebno zloženko, letošnje leto je v zloženki molitev ob blagoslovu za venčke. Cena za venček je simbolična, izkupiček od prodaje pa namenijo potrebam Karitasa. Vsako leto namreč obiščejo približno 80 starejših ali bolnikov in jim z denarjem od prodaje venčkov kupijo majhno pozornost ob božiču.

Venčke, vsak od njih ima posebno posvetilo za vse tiste, ki jih kupijo, prodajajo en teden pred prvo adventno nedeljo. Nekaj venčkov tudi podarijo, in sicer občinam, šolam, zdravstvenim domovom, skratka tistim, ki podpirajo njihovo delovanje. Največje število adventnih venčkov, ki so jih pridne roke ustvarile, je bilo okrog 200, letošnje število se giblje okrog 110, 112. Vsekakor si člani Karitasa tudi letos prizadevajo, da bi prodali čim več narejenih venčkov in tako tudi oni deloma prispevali k bolj blagoslovljenem vzdušju pred prazniki, ki prihajajo.

no images were found