| Avtor:

Jernej Jurhar – uspešen in perspektiven mladi modelar iz Bodoncev

Jernej Jurhar, član Društva modelarjev Pomurja, prihaja iz Bodoncev. Avgusta bo dopolnil 17. let in je dijak Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota, smer strojni tehnik. Z modelarstvom se je začel ukvarjati že v osnovni šoli. »Modelarstvo me je že od jernej-jurhar-4nekdaj veselilo in že od malih nog sem želel postati modelar. Ko sem začel obiskovati Osnovno šolo Puconci, je na šoli potekal modelarski krožek in sem se takoj prijavil,« pravi Jernej Jurhar. Poleg modelarstva je tudi zelo aktiven član PGD Bodonci, v veselje pa mu je tudi vožnja z motorjem. Jernej je delaven, marljiv, priden in veseljak, ki se z modelarstvom ukvarja že pet let. Istočasno, ko je začel obiskovati modelarski krožek, se je vpisal v Društvo modelarjev Pomurja. Njegov mentor je Jože Titan. Modelarstvo mu je všeč, ker lahko sam ustvarja, poleg tega pa si pridobi tehnično znanje in izkušnje, ki mu lahko pridejo velikokrat prav. »Dober modelar mora imeti voljo do športa, lepo je, če je bolj tehnični tip in mora biti priden. Prav tako pa je že pri sami izdelavi modela in tudi na samem tekmovanju pomembna natančnost,« pojasnjuje bodonski modelar.

Njegov prvi izdelek je bil tekmovalni model kategorije F1H – manjši jadralni model, ki ga je izdelal s pomočjo mentorja pri modelarskem krožku v šoli. Tekmovati je začel odkar se je vpisal v društvo. Društvo modelarjev Pomurja šteje 35 članov in zelo dobro sodeluje z osnovnimi šolami v Pomurju pri organizaciji različnih aktivnosti na področju modelarstva, še posebej je dobro razvito sodelovanje z učitelji tehničnega pouka in mentorji tehničnih in modelarskih krožkov na osnovnih šolah. Vsako leto pa organizirajo tudi modelarski tabor Štrk, ki je namenjen osnovnošolcem. Jernej je bil na začetku udeleženec tabora, zdaj pa se ga udeležuje kot mentor.

16-letni Bodončan se letno udeleži vsaj deset tekmovanj. Jurhar pravi, da veliko tekmovanj odpade zaradi vremena. Zadnje čase jernej-jurhar-24tudi v Sloveniji, ker je precej vetrovno. Veliko tekmovanj, ki bi morala biti spomladi, je odpovedanih in prestavljenih na jesen. In kako potekajo priprave na tekmovanja? »Treningi potekajo zadnjih par dni pred tekmovanjem. Teren mora biti brez dreves in čim bolj odprt. Zaradi teka in velike površine brez ovir, je najboljše, da je travnik, pa tudi zato, da kmetom ne poškodujemo poljščin na njivah. Model, ko ga odpnemo z vrvice, prosto leti, zato je potrebno potem iti tudi ponj. Včasih model odleti tudi več kilometrov daleč, zato lahko včasih na njivah povzročimo kakšno škodo,« opisuje Jernej. Z društvom po navadi trenirajo na vzletni stezi na letališču v Rakičanu. Trening običajno traja od 15. ure pa vse do mraka.

Sedem startov

Na teren pridejo malce prej, da modelarji še vadijo, spoznajo teren in vremenske razmere. Sledi prijava tekmovalcev pri komisiji in samo tekmovanje. »Na tekmovanju je po navadi sedem startov oziroma turnosov. En turnus traja po navadi eno uro in v tej eni uri je treba opraviti en start z modelom. Tekmovalci smo razdeljeni na starte, včasih nas je na enem startnem mestu tudi po pet. Sami si moramo ta čas razdeliti, da imamo vsi enako časa za spust modela,« opisuje dijak SPTŠ. Maksimalni čas letenja je omejen na tri minute. V modelih so sistemi, ki omogočijo, da po treh minutah pade model na tla. Cilj je narediti čim več polnih časov, se pravi tri minute. Tisti tekmovalci, ki imajo po vseh sedmih končanih turnusih, polne čase letenja, se pomerijo še v fly-offu, kjer je najprej čas letenja pet minut. Če se še takrat ne dobi zmagovalca, sledi sedem minut letenja, nato devet minut in tako naprej.

Model je pripet na petdeset metrsko vrvico, s pomočjo katere potegnejo model v zrak in ga potem s posebno tehniko vodijo po terenu in iščejo termiko. Pri modelih je samo omejena površina kril, ki znaša 32–34 kvadratnih decimetrov in minimalna masa 410 gramov. Tekmovanja potekajo v kategorijah F1A (jadralni modeli), F1B (modeli s pogonom na gumico), F1C (modeli z motorjem s kratkotrajnim delovanjem) in F1H (manjši jadralni modeli). Znotraj kategorij pa sta še kategoriji mladincev (do 18. leta) in članov (nad 18. let).

Najboljše rezultate dosega v kategoriji F1A

jernej-jurhar-20Jernej je najprej tekmoval v kategoriji F1H – manjši jadralni modeli in pravi, da v tej kategoriji ni nikoli dosegel odmevnih rezultatov. Zdaj že drugo leto tekmuje v kategoriji F1A – večji jadralni modeli na vleko z vrvico, kjer dosega najboljše rezultate. Lani je na mednarodnem prvenstvu v Bolgariji osvojil 5. mesto med mladinci, lani v Aradacu med mladinci 1. mesto in 3. mesto med člani. Njegov največji uspeh je dosegel lansko leto, ko je v skupni razvrstitvi celotnega ciklusa tekmovanj za slovenski pokal dosegel 2. mesto v kategoriji mladincev in 3. mesto v skupni razvrstitvi. Letos je na pokalu Občine Moravske Toplice zmagal v mladinski in absolutni konkurenci.

Ponovno je odličen uspeh požel letos na mednarodnem tekmovanju v Aradacu, kjer je med 43. modelarji iz desetih držav z večjimi jadralnimi modeli kategorije F1A osvojil 2. mesto med mladinci, v absolutni konkurenci skupno s člani pa 5. mesto.»V Aradac sem se odpravil z dobrimi občutki, zaradi izkušenj iz prejšnjih let, ko smo tam že tekmovali in je bilo vedno dobro organizirano tekmovanje, dober teren in vreme,« vneto pojasnjuje Jurhar. Pravi, da je glede na to, da je bilo to mednarodno tekmovanje in veliko število tekmovalcev, z rezultatom zelo zadovoljen.

V Aradacu je imel vseh sedem časov polnih. V fly-offu pa je letel štiri minute in eno sekundo, kar je zadoščalo za odlično uvrstitev. Z uvrstitvijo na 2. mesto je prejel 40 točk za uvrstitev za svetovni pokal mednarodne letalske zvez FAI. Za vsakih pet tekmovalcev, ki jih je prehitel, pa eno dodatno točko, se pravi skupaj 44 točk.jernej-jurhar-6

Podporo ima tudi v družini in pri prijateljih.Jernej pravi, da ga pri tem športu podpirajo, kar se mu zdi tudi najbolj pomembno, seveda se pa veselijo tudi z njegovimi dosežki. Na tekmovanja ga spremlja oče, ki mu tam tudi pomaga in mu hodi po modele.

Do sedaj je naredil dva jadralna modela pri modelarskem krožku in dva modela na modelarskem taboru, ki poteka vsako leto na Osnovni šoli I v Murski Soboti. »Doma sem naredil tudi nekaj radijsko vodenih modelov, vendar bolj za hobi in zase, ne pa za tekmovanja,« pravi bodonski modelar. Razen jadralnih modelov pa je naredil tudi en čoln, ki ga je izdelal doma z očetovo pomočjo.

Za izdelavo modela uporabljajo balso – to je zelo lahek les, in karbonska vlakna, ki so zelo močna in izredno lahka. Za preprostejše, manjše jadralne modele uporabljajo samo les, za boljše modele in pomembnejša tekmovanja pa tudi karbonska vlakna. Večji jadralni modeli vsebujejo tudi mehanske dele. Notri so sistemi, da se jim po treh minutah dvigne zadnje krilo (višinski stabilizator) in model nato počasi pade na tla. »Ta sistem je zato, da model ne more odleteti, kajti ko model enkrat odpnemo z vrvice leti prosto in mi nato nimamo več kontrole nad njim ter lahko odleti. Ti sistemi so bili po navadi mehanski, zdaj pa že imamo elektronske, ki so bolj zanesljivejši« pojasnjuje nadebuden modelar.

V izdelavo enega modela se vloži različno število ur dela. »Male modele se naredi precej hitro, če imaš znanje in, če to seveda obvladaš. Če upoštevamo, da lepimo in čakamo, da se lepilo posuši, da lahko gremo na naslednjo stopnjo izdelave, je treba nekje 20 ur dela,« pravi Jernej. Povedal je, da večjih modelov, s katerimi trenutno tekmuje, ne izdelujejo, ampak jih kupujejo, saj so to serijsko narejeni modeli. Tovrstna tekmovanja so tudi precejšen finančni zalogaj, saj modeli niso poceni. Modele si modelarji kupijo sami, če pa je problem, prispeva svoj delež tudi društvo.

Kaj pripomore k dobremu rezultatu na tekmovanjih?

Rezultat je odvisen od izdelka, vremena in samega tekmovalca, pravi Jernej. »Vreme je zelo pomembno. Dobro je, če ni vetra in, da je čim bolj vroče, saj je potem veliko termike. To je topel zrak, ki se dviga in zaradi tega modeli dlje letijo. V primeru dežja je tekmovanje najverjetneje odpovedano, včasih pa počakamo, da dež preneha in potem tekmovanje poteka naprej. Izdelek mora biti čim lažji in pravilno zgrajen,« pojasnjuje Jurhar in poudarja, da je veliko odvisno od samega tekmovalca, kako spusti model.

jernej-jurhar-8Perspektiven modelar, ki je začel dosegati odlične rezultate, pravi, da se zgleduje po članih reprezentance, ki so lani postali ekipni evropski mladinski prvaki v kategoriji F1A. »Obstajajo modelarji, ki imajo na tekmovanjih vedno dobre rezultate in si želim biti kot oni. Trudim se po najboljših močeh,« pripoveduje z navdušenjem. Z malce razočaranim tonom je Jernej povedal, da je tega športa pri nas čedalje manj in, da je malo novih članov. »Na taborih in krožkih je precej modelarjev, vendar se jih malo obdrži v društvu. Malo novih članov je mogoče zato, ker jih radijsko vodeni modeli mogoče bolj pritegnejo,« razmišlja bodoči strojni tehnik.

Jernej je letos tudi član državne reprezentance v mladinski kategoriji. Naslednje tekmovanje za svetovni pokal je 12. julija v Mostarju, nato pa bo kot državni reprezentant tekmoval v romunski Salonti, kjer bo od 28. julija do 3. avgusta potekalo svetovno prvenstvo. Njegov cilj trenutno je čim boljša uvrstitev na svetovnem prvenstvu. Odločno pa je poudaril, da tega športa zagotovo ne bo nikoli pustil in si želi, da bi vedno imel vrhunske rezultate.

Foto: Janja Vlaj, Društvo modelarjev Pomurja

no images were found