| Avtor:

Jesen je tu!

Na Zemlji imamo toplotne pasove, ki so osnova za delitev podnebij v posamezne skupine. Določamo jih s pomočjo vzporednikov. Raztezajo se od severnega tečaja preko ekvatorja do južnega tečaja. Ločimo tri glavne pasove, to so tropski, zmerno topli in polarni pas ter dva prehodna pasova – subtropski in subpolarni pas.

Slovenija se nahaja v zmerno toplem pasu, za katerega so značilni štirje letni časi. To so pomlad, poletje, jesen in zima. V zmerno toplem pasu Sonce ne pride v zenit in je segrevanje tako nekoliko šibkejše, zato se pojavljajo štirje letni časi in tudi razlike v trajanju dneva in noči.

Jesen

Pomlad oz. jesen se začne, ko je Sonce v enakonočju. Sončeva toplota je takrat enakomerno razporejena med obe polobli, postopoma pa začne eno poloblo bolje ogrevati od druge. Od enakonočja se začne sonce spuščati na južno poloblo. To bo 23. septembra, ko se bo iz astronomskega vidika začela jesen. Iz meteorološkega vidika se je začela že s prvim septembrom in bo trajala do konca novembra. Astronomska jesen pa se bo končala šele 21. decembra, ko bo nastopil zimski letni čas. Sonce bo takrat v točki solsticija. Astronomski letni čas pomeni obdobje med enakonočjem in solsticijem ter obratno.

Jesen je čas, ko še z vrtov in polj poberemo zadnje dozorele plodove in sadeže in se tako oskrbimo za zimski čas, ko je hrane manj.