| Avtor:

Kako petelin ve, da mora zjutraj zakikirikati?

Še preden nas zjutraj zbudi budilka, petelin opravlja svojo dnevno dolžnost. Kako ve, da mora zakikirikati ob prav določenem času?

Nova študija kaže, da petelini ne potrebujejo svetlobe, da vedo kdaj je jutro in da je takrat treba zakikirikati. Kdaj je jutro vedo tudi v zatemnjenem prostoru. To jim omogoča njihova notranja biološka ura.

Vir: en.wikipedia.org

Raziskovalci na univerzi v Nagoji na Japonskem so raziskovali gensko osnovo za vokalizacijo petelina in njegovega prirojenega (dedovanega) vedenja. Pri kurah so ugotovili, da osebki moškega spola ne potrebujejo svetlobnega signala, da vedo kdaj začeti kikirikati.

»Na naše presenečenje pa (še) nobenemu znanstveniku ni uspelo eksperimentalno dokazati vpletenost biološke ure v ta proces,« pravi soavtor študije Takashi Yoshimura.

Takashi Yoshimura in Tsuyoshi Shimmura, prav tako z univerze v Nagoji na Japonskem sta v svojem prvem poskusu peteline najprej 12 ur osvetljevala z močno svetlobo, nato pa so bili petelini 12 ur na šibki svetlobi (mraku). To sta ponavljala 14 dni. Skupaj z drugimi znanstveniki sta ugotovila, da so petelini začeli kikirikati dve uri pred začetkom močne svetlobe.

V drugem poskusu so bili petelini 24 ur ob šibki svetlobi. Tudi ta poskus sta izvajala 14 dni. Petelini udeleženi v poskusu so prešli na 23,8 urni dnevni ritem. In na ta interval začeli kikirikati.

Ob izpostavitvi petelinov zvočnim in svetlobnim signalom, z namenom, da ti signali izzovejo kikirikanje, so ugotovili, da je vokalizacija petelinov več kot le odgovor na svetlobo in zvok ob zori oz. katerem drugem delu dneva. To dokazuje, da ima notranja biološka ura petelina »prednost« pred zunanjimi signali.

Znanstveniki so ugotovili, da tudi socialni status petelina vpliva na časovni okvir kikirikanja.

Kikirikanje je ene vrste opozorilni signal, ki da drugim petelinom vedeti, da je na določenem območju glaven drug petelin. Hierarhično višje uvrščen petelin ima prednost pred tistimi nižje uvrščenimi.

Kristen Navara, specialistka za hormone pri perutnini iz University of Georgia iz Aten, je povedala, da bi ta vedenjski vzorec že zdavnaj moral biti preučen in da ne ve, zakaj ga že prej nihče ni podrobneje preučil.