| Avtor:

Kamen na kamen palača

BODONCI – Evangeličanska cerkvena občina Bodonci je začela z gradnjo večnamenske dvorane – projektom vrednim 200.000 evrov. Dvorana, katere arhitektka je Barbka Šušek, ne bo izključno dvorana verske skupnosti, ampak dvorana za okolico.

Obstoječa zgradba, ki je zdaj že porušena, je iz leta 1925 in je bila leta 1967 v okviru možnosti preurejena iz hleva v večnamensko dvorano, narejene so bile tudi sanitarije. Od takrat pa do današnjih dni je vse tako ostalo.

Kamen na kamen palačaStara stavba ni bila primerna času in potrebam

Problem je nastal predvsem v jesenskih in zimskih časih. »Zgradba ni imela notri prave kurjave, ni bilo vodovoda. Enostavno ni bila času in potrebam primerna. Najprej smo imeli neke preureditvene možnosti za dvorano. Ko se je pokazalo, da bo obnova dvorane predraga oziroma, da bo stala nekje tričetrt nove stavbe, smo se pač odločili za gradnjo nove,« pojasnjuje evangeličanski duhovnik v Bodoncih Simon Sever.

Zgradba, stara 88 let, je zdaj že porušena. »Stara zgradba ni bila pod nobenim spomeniškim varstvom, ker je bil to dejansko hlev, ki je bil lepo nališpan. Pač je služilo svojemu namenu,« dodaja Sever.

Bodonski evangeličanski duhovnik pravi, da je bil odziv vernikov, glede gradnje nove stavbe, dober. 9. januarja 2011 je bil izredni občni zbor, kjer so imeli eno točko dnevnega reda, in sicer gradnja dvorane. Takrat so jo tudi enoglasno podprli. Od takrat naprej pa enoglasno uresničujejo tudi vse korake, ki so potrebni, da bo ta zgradba zrasla.

Projekt vreden 200.000 evrov

Groba ocena finančne vrednosti novega projekta je 200.000 evrov, kar za današnje čase ni mali projekt. Takšen projekt je velik finančni zalogaj. Kako so se lotili finančne konstrukcije v času recesije? Po besedah bodonskega duhovnika ima projekt bolj specializirano osnovo oziroma osnovo za zbiranje sredstev zadnje tri leta, čeprav je ideja malce starejša. Sredstva se za ta projekt namensko varčujejo in tudi namensko zbirajo. Vsa sredstva, ki jih imajo do sedaj na razpolago, pa so domača sredstva – sredstva 1400 vernikov iz desetih vasi.

Namen večnamenske dvorane

Dvorana bo služila tudi v prihodnje za verouk, za seje in vsa ostala družabna srečanja, ki se dogajajo na dvorišču in okoli cerkve. Služila bo tudi vaščanom in okolišanom za kakšne koli dogodke, se pravi bo popolnoma odprta. Sever pravi, da ni to dvorana izključno verske skupnosti, ampak je dvorana za okolico.

Kamen na kamen palača

Arhitektka projekta je Barbka Šušek iz Murske Sobote. »Na razpisu je bila ona tista, ki je nekako najbolj zadovoljila nekje naše želje, potrebe. Pa tudi to sodelovanje z njo je že od vsega začetka res »fer«, korektno,« razlaga Sever in obenem dodaja, da bo objekt sovpadal z okoljem zato, ker je ta objekt tako zasnovan, da posnema naše stare zgradbe. Stare zgradbe so imele podstenje (goričko »trnac«). Tudi ta nova zgradba bo imela podstenje (goričko »trnac«) in kar nekaj lesenih oblog. Objekt bo ogrevan na polena. Grajen bo po pasivnih gradbenih standardih, to pomeni, da bo za objekt potrebno minimalno ogrevanje, da na dolgi rok ne bo predstavljalo velikih obremenitev za skupnost, da bi bili kakšni veliki stroški ogrevanja.

Majhni koraki do cilja

Projekt ni nastal čez noč. Pretekel je določen čas, odkar se zbirajo sredstva za ta projekt, sredstva pa na različne načine prihajajo skupaj. »Mislim, da smo ubrali eno dobro pot, da nismo nikogar finančno pretirano obremenili. Mi smo naredili to, da se določen del zbira s triletnim prispevkom pet evrov po članu. Odločili smo se, da se zbirajo sredstva ob veselih in ob žalostnih dogodkih, se pravi ob krstih, porokah, pogrebih. Dopustili smo tudi to možnost, da se namesto daril na cerkev daruje namensko za dvorano,« pojasnjuje Sever.

Pravi, da se je to v treh letih pokazalo kot zelo dobro. Tudi verniki so to sprejeli z odobravanjem in radi prispevajo za dvorano. »Če povem po domače v stilu, že enega starega obrabljenega pregovora: »Kamen na kamen palača.« Se pravi, ne veliki koraki, ki bi kogarkoli obremenili, ampak majhni koraki, ki prispevajo k temu, da pridemo do cilja,« pravi bodonski duhovnik.

dsc_0323Zbiranja sredstev so se lotili na različne načine. Ti načini so bili: koncert pevskega tria Eroika in Shod EHO-Podpornice, dobrodelno pranje avtomobilov, koncert kvinteta Aeternum, s pobiranjem prispevkov za stenske koledarje v letih 2011,2012, akcija Čarobno-sladko, ko so pekli palačinke za noč čarovnic leta 2011, večjo vsoto denarja je darovala družina iz Amerike, nekaj sredstev so zbrali tudi od ljudi iz tujine (Avstrije, Amerike, Kanade, Nemčije), ki so povezani z gmajno, 350 kilogramov medu je kupil Gustav-Adolf-Werk iz Württemberga, med pa so prodajale tudi članice DKŽ Klas.

Z osmimi likovnimi umetniki, ki jih je zbral Nikolaj Beer, so izvedli tudi akcijo z naslovom »Likovni umetniki za otroke iz Bodonec in okolice«.Umetniki so se odpovedali polovici honorarja, ECO Bodonci pa je umetnine morala prodati. Nikolaj Beer se je honorarju odpovedal v celoti. Gre za umetnine v vrednosti od 600 evrov do 2000 evrov. Nekaj slik je še na voljo, večinoma pa so v tehniki olje na platno. Imeli so devet kupcev. S prodajo slik so leta 2011 zbrali 3000 evrov, lani 300 evrov, skupaj torej 3300 evrov.

Objavili so tudi možnost nakupa stolov in miz, na katerih bi naj bila ploščica z imenom in priimkom donatorja. »Na ta način je nekje polovica miz in stolov že prodanih oziroma zagotovljenih,« pravi Sever.

Kamen na kamen palačaSredstva že zagotovljena

Sredstva so zagotovljena, z delom pa so že pričeli. Objavljen je bil javni razpis, zaradi najugodnejše ponudbe pa so se odločili za domačega mojstra. Simon Sever razlaga: »Dejstvo je, da je denar domači, zato je tudi »fer«, da ta denar ostane v domačem okolju. V teh podjetjih so zaposleni naši domači ljudje in mislim, da je to en vzor ali pa vzorec kako delati tudi za marsikoga drugega.« Izvajalci del so: zidarska in betonska dela – Gradbeništvo DURIČ, d.o.o. iz Bodoncev, streha – Tesarstvo-Krovstvo-Splošno gradbeništvo Janez Bedič s.p. iz Budincev. Za ostale manjše podizvajalce pa potekajo še pogovori.

Nekje konec septembra naj bi zgradba bila predana svojemu namenu. Po terminskem načrtu je zaključek del 26. septembra. Uradna otvoritev pa bo naslednje leto spomladi, ko se bo razživela tudi okolica.

Foto: ECO Bodonci

no images were found