| Avtor:

Kapüstne den v Šalovcih

ŠALOVCI – Turistično društvo Šalovci je v nedeljo, 7. oktobra, pripravilo že tradicionalni 10. Kapüstne den. Gre za kulinarično prireditev, na kateri se vsako leto zbere velika množica obiskovalcev.

Tudi na letošnji prireditvi se je s svojimi jedmi in maskotami iz zelja predstavilo vseh šest vasi iz Občine Šalovci. Prav tako so na prireditvi sodelovale Vesele vidre iz Peskovcev ter gostilničarka Eržika iz Madžarske.

Obiskovalci, ki so povsem napolnili šotor, so lahko pokušali različne jedi iz zelja, ki so bile tudi razstavljene. Poleg pokušine in razstave se je na prireditvi tudi kuhalo. Ekipe iz posamezne vasi so se pomerile v kuhanju »segedina«. Prvo mesto je tako osvojila ekipa iz Dolencev, drugo mesto je pripadlo gostilničarki Eržiki iz Madžarske, tretji pa so bili člani ekipe iz Domanjševcev. Vsako leto pa se na prireditvi izbirata tudi najlepša maskota, ki jo člani posameznih vasi naredijo iz zelja ter največja zeljna glava. Najlepšo maskoto so letos naredili vaščani Šalovcev, največjo zeljno glavo pa je zopet prinesla Zorica Rengeo iz Šalovcev. Kot presenečenje so podelili tudi nagrado za najbolj izvirno maskoto. To je postala maskota v obliki laboda, ki so jo naredile članice Veselih vider iz Peskovcev.

Poleg kuhanja in tekmovanja pa je bilo na prireditvi tudi nekaj kulturnega programa. Na letošnjem so tako nastopili člani Folklornega društva Pozvačin iz Dolnje Bistrice ter KPD Dolina »Žlahtna kapljica«. Za popestritev in dobro glasbo pa sta ves čas skrbela dva Jožeta.

Kot vsako leto doslej, so se tudi tokrat pred prireditvenim šotorom s svojimi izdelki predstavili obrtniki in rokodelci iz Krajinskega parka Goričko ter Eko-socialna kmetija Korenika iz Šalovcev.

Prireditev je vsekakor uspela, saj je privabila veliko obiskovalcev, ki so lahko okušali raznovrstne dobrote iz zelja, hkrati pa morda našli kaj zase na stojnicah goričkih meštrov.

no images were found

Foto: D. N.