| Avtor:

Košnja na bogojinskem »ogračeku«

BOGOJINA – Turistično društvo Bogojina je minulo soboto, 25. maja, na bogojinskem »ogračeku« pripravilo prikaz košnje trave z ročno koso.

Kot v času naših babic in dedkov, Bogojinčani že več let zapored pripravljajo dogodek ročne košnje trave. Kljub slabemu vremenu si je prireditev prišli ogledat okrog petdeset ljudi, med drugim tudi župan občine Moravske Toplice, Alojz Glavač.

KosnjaV jutranjih urah so se kosci zbrali na travniku na vrtu Turističnega društva. Vrt je razdeljen na dva dela. En del je namenjen pridelavi zelišč, cvetlic in vrtnin. Na tem delu »vertinje« po običaju v senci »pod lugašon« pripravijo malico za vse, ki sodelujejo pri tem kmečkem opravilu, pa tudi za gledalce. Drugi del vrta je sadovnjak starih sort, kjer je bilo treba pokositi travo, ki bo spravljena kot krma za zimski čas.

Zbrane je nagovoril predsednik Turističnega društva, gospod Jože Puhan, člani društva pa so opisali in kasneje še prikazali, kako se je krma za živali pripravljala desetletja nazaj. Kose je potrebno najprej pripraviti na »klepaču«, da je rezilo tanko in ostro, nato pa jih še dobro nabrusiti. Košnja je bila običajno delo moških, ki v vrsti – eden poleg drugega, travo nakosijo v redove. Za njimi pridejo na vrsto ženske, ki pokošeno travo z grabljami in vilami raztrosijo in pripravijo za sušenje. V soboto jim je ponagajal dež – v tem primeru so nekoč pokošeno krmo zložili na kupce, da se ni preveč navlažila. Ob lepem vremenu so jo ponovno raztrosili, da je bila dovolj suha za spravilo pod streho »na štale ali v üte«.

Želja organizatorjev je, da bi prireditev postala prepoznavna tako med domačini, kot tudi turisti, ki z veseljem obiščejo kraj, bogat s tradicijo in kulinariko.

Prispevek in foto: Urška Lovrenčec

no images were found