| Avtor:

Ledava poplavljala

V noči na ponedeljek so padavine zajele celotno Slovenijo. Največ padavin je bilo v severni in zahodni polovice Slovenije ter v Avstriji, kjer so bile ekstremno hude poplave. Ponekod je padlo več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter in zaradi veliko padavin iz prejšnjih dni, se voda ni mogla zadržati, zato je odtekla. Nastalo je veliko hudournikov, potoki in reke so se hitro polnili in začeli poplavljati.

Na srečo je bilo manj padavin na Goričkem, kjer je v povprečju padlo okrog 40 litrov dežja na kvadratni meter, vendar zaradi polnega talnega vodnega rezervoarja je večina vode odtekla ali pa zemljišče ni bilo sposobno požirati odvečne vode, zato so ponekod nastala »polja« vode. Ledava je imela ekstremno visok pretok in je poplavila na območju MOP Sotina in pred izlivom v Ledavsko jezero, kjer se je razlila po sosednjih travnikih in njivah. Drugod je bila struga napolnjena do vrha in ni naredila večje gmotne škode. Največji pretok je imela okrog 16. ure.

Razmere so se na Goričkem do večera umirile, potoki so se vrnili v strugo in s tem prenehali s poplavljanjem. Več dni bo voda še zastajala na močvirnatih področjih po večini dolin Goričkega, predvsem na območju Ropoče.

Zdaj prihaja k nam s severnim vetrom nekoliko bolj hladen zrak, padavin pa do naslednjega tedna po napovedih slovenskih meteorologov ne bo.

Prispevek in fotografije:  Robi Gjergjek

no images were found