| Avtor:

Ledavsko jezero

 
LEDAVSKO JEZERO, ki ga predvsem domačini imenujejo tudi Kraško jezero, je umetno akumulacijsko jezero v vaseh Krašči in Ropoča. Površina jezera meri 1,3 km2, višina gladine pa 243 m.

Zadrževalnik vode na Ledavskem jezeru


 

Zaradi regulacije toka reke Ledave, ki je nenehno poplavljala, so leta 1975 začeli graditi nasip in zadrževalnik vode. Od takrat je zaradi akumulacije obvarovano Ravensko in Dolinsko, ki sta bili prej pogosto poplavljeni področji.

 
 
 
 
Bogat živalski in rastlinski svet, s katerima je obdano jezero in njegova okolica je zelo vneto proučevala biologinja mag. Bernarda Novak. Po njej je imenovana rekreativna pot okrog jezera —  “Bernardina pot”.

Bernardina pot

Ob jezeru zasledimo različne rastlinske vrste kot so vrbe, rogoz, šaš, ločje lindernijo in druge.

Jezero je primerno za ribolov saj so ljubitelji ribarjenja in rib naselili številne ribje vrste. Tako lahko v jezeru ulovimo krapa, ščuko, soma, klena, linja in druge ribe.

Na selitveni poti se tukaj ustavi tudi mnogo ptic. Ptice, kot so črne štorklje, kormorani, sive čaplje, čopasti ponirek in vidra ter drugi plenilci pa radi »ukradejo« kakšno ribo ljubiteljem ribarjenja. Zadnje čase lahko na Ledavskem jezeru opazimo tudi labode.

Regionalna cesta, ki pelje skozi Krašče je včasih bila usodna za veliko število žab. Danes je dvakrat letno organizirana akcija “Pozor, žabe na cesti”, s katero prostovoljci pomagajo žabam, da pridejo varno na drugo stran ceste. Pod cesto so urejeni tudi kanali po katerih lahko žabe same varno potujejo na drugo stran. Spomladi in jeseni; ob akciji, ko je največ žab, ki želijo prečkati cesto, se postavi tudi varovalna ograja, ki žabam preprečuje samostojno prečkanje. Žabe se namreč v jeseni selijo iz jezera, spomladi pa potujejo nazaj odlagat mrest.

Foto: Tamara M.