| Avtor:

Lüjpanje tikvinoga semena

VUČJA GOMILA – Člani kulturno-umetniškega društva Avgust Gašparič Vučja Gomila  so v soboto, 24. novembra, v vaško-gasilskem domu Vučja Gomila pripravili tradicionalno prireditev Lüjpanje tikvinoga semena.

klantošiČlani kulturno-umetniškega društva Avgust Gašparič Vučja Gomila namreč želijo s tovrstnimi prireditvami ohranjati star ljudski običaj lupljenja bučnega semena, ki je bilo včasih eno najpomembnejših opravil na sleherni domačiji, danes pa ga, zaradi posodobitve kmetijske proizvodnje, ne zasledimo nikjer več.

V kulturnem programu so sodelovali naši najmlajši s pesmicami in deklamacijami, Neža, Blaž in Boris Velener s svojo družinsko glasbeno točko, več kot odličen otroški pevski zbor Osnovne šole Fokovci in prekmurska etno glasbena skupina Gorički klantoši. Ob lupljenju semena in poslušanju glasbenih in recitacijskih prispevkov je uradni del hitro minil. Sledila je skromna pogostitev in zabava ob dobri pijači in odlični glasbi dueta Duo nostalgija do zgodnjih jutranjih ur.

S tem so seme olupili in se že pripravljajo na naslednjo prireditev – Štefanov pohod, ki bo na dan svetega Štefana, 26. decembra, ob 10. uri, kamor ste prav tako vsi vljudno vabljeni.

Foto in prispevek: Maja Cigut

no images were found