| Avtor:

Lüjpanje tikvinoga semena

VUČJA GOMILA – Člani kulturno-umetniškega društva Avgust Gašparič Vučja Gomila so v soboto, 25. novembra, v sodelovanju z drugimi krajani, pripravili nekoč že tradicionalno prireditev Lüjpanje tikvinoga semena. Prireditev je potekala od 18. ure naprej v domačem vaško-gasilskem domu.

Lupanje semena (9)Še eno leto se počasi izteka. Dodobra smo zakorakali v jesen, ki se bo kaj kmalu poslovila in prostor odstopila svoji naslednici, zimi.  A še preden se zavijemo v topla zavetja svojih domov, se prepustimo ritmom božičnih melodij, okusu cimeta in kuhanega vina, pa jesen od nas zahteva, da postorimo vse, kar je za to letno obdobje običajno. Danes je sicer marsikaj že avtomatizirano in s tem nam je delo bistveno olajšano, vendar včasih temu ni bilo tako …

Eno izmed pomembnejših opravil tedanjega poznojesenskega obdobja je bilo lupljenje bučnih semen. Namreč, preden smo rodovitna polja panonske kotline začeli zasajevati s sedaj poznano sorto oljnih buč golic, so naši predniki za pridobivanje kakovostnega bučnega olja sadili buče »Pakele«, ki pa jih je bilo potrebno pred iztiskanjem olja olupiti. Ker pa je takšno delo bilo zelo zamudno, so si ljudje med seboj pomagali; ob večerih so se zbirali enkrat pri enem, drugič pri drugem kmetu in lupili seme, pri tem pa so si čas krajšali s pesmimi, recitali ipd.

Ker pa se tega že leta in leta ne izvaja več, spomini počasi bledijo. In ravno z namenom obujanja Lupanje semena (7)spominov in ohranjanja ljudskih običajev ter njihovega prenosa na mlajše rodove, smo se, po nekajletnem premoru odločili, da ponovno organiziramo to prireditev. V jesensko okrašenem domu se je zbrala številčna množica obiskovalcev, ki so dodobra zapolnili dvorano in nam pomagali olupiti seme.

Med lupljenjem pa obiskovalcem nikakor ni bilo dolgčas, saj smo pripravili bogat in pester kulturni program. Predstavili so se naši najmlajši vaščani in vaščanke s pesmicami in deklamacijami, folklorna skupina in kitarista osnovne šole Fokovci, dramsko-humoristična skupina Meštre rejče iz sosednje vasi Selo nas je, kot vedno, do ušes nasmejala s skečem, zapele so nam članice upokojenskega pevskega zbora Marjetice ob spremljavi njihovega harmonikarja Štefana Šantavca in pa folklorna skupina kulturno-turističnega društva iz sosednjih Tešanovcev.

Po opravljenem delu in končanem kulturnem programu pa je, kot se za vsako delo spodobi, sledila tudi skromna pogostitev. Vmes smo se posladkali z dobrotami izpod rok naših pridnih sovaščank, se poveselili ob žlahtni kapljici in se zavrteli na plesišču. Tako je čas hitro mineval, večer se je prevesil v noč, mi pa smo se poslovili in sklenili, da se ponovno srečamo naslednje leto na istem kraj in ob podobnem času z enakim namenom. Morda pa tudi že prej, da s skupnimi močmi poberemo seme in tako dodamo še en kamenček k mozaiku obujanja ljudskih običajev.

Prispevek in foto: Maja Cigüt

no images were found