| Avtor:

Lüpanje kukorce v Selu

SELO – Pevsko društvo Selo je v soboto, 15. septembra, v večernih urah pripravilo tradicionalno prireditev »Lüpanje kukorce«. S prireditvijo, na kateri že deveto leto po vrsti prikažejo, kako se lička koruza, ohranjajo običaj, ki v današnjem času izgublja svoj pomen.

Idejo za prireditev, na kateri s prikazom ličkanja koruze ohranjajo tradicijo, so dobili domačini iz Sela, potem ko so pred leti ustanovili Pevsko društvo. Želeli so namreč, da bi se ohranil običaj »lüpanja kukorce«, ki gre počasi v pozabo. Ravno zato so tudi letos, že deveto leto zapored, pripravili prireditev v ta namen.

Prireditev se je skozi vsa leta spreminjala, čeprav je njen koncept ostal enak. Iz majhnega, improviziranega šotora, ki so ga imeli prvo leto, so se postopoma »preselili« v velik šotor, saj se je število obiskovalcev iz leta v leto večalo. Vendar pa pri obiskovalcih nikoli ni bilo velikega zanimanja za to, da bi se tudi sami preizkusili v ličkanju koruze, zato morajo to postoriti domačini, med katerimi pa so tako starejši kot tudi mlajši. Včasih so ličkali koruzo v vrednosti enega voza, letos le še za četrtino voza, saj ne gre toliko za količino, ampak za prikaz običaja.

Pred leti so imeli med prikazom tudi razna tekmovanja, vendar so bili odzivi obiskovalcev vsakič drugačni, zato so to opustili in prireditev popestrili s krajšim kulturnim programom. Na letošnji prireditvi so tako nastopili člani Pevskega društva Selo, pevci iz Vučje Gomile, folklora iz Osnovne šole Fokovci ter Lara Kuhar, ki je zaigrala dve pesmi, vmes pa so se s krajšimi zabavnimi skeči predstavili še domačini.

Kljub temu, da je čas trgatev, se je prireditveni šotor dodobra napolnil z obiskovalci, za katere so z jedačo in pijačo poskrbeli pridni domačini, za zabavo, ki je trajala pozno v noč, pa so poskrbeli člani glasbene skupine Plamen.

no images were found

Foto: D. N.