| Avtor:

Lüpanje tikvinoga semena v Vučji Gomili

VUČJA GOMILA – Kulturno-umetniško društvo Avgust Gašparič je v soboto, 17. novembra, pripravilo že tradicionalno »lüpanje tikvinoga semena«, ki je bilo v vaško-gasilskem domu. Gre za prireditev, kjer ob druženju in bogatem kulturnem programu zbrani ohranjajo star običaj lupljenja bučnega semena. 

V letošnjem letu so člani društva s pomočjo domačinov že osmič pripravili prireditev, na kateri prikažejo običaj lupljenja bučnega semena. Idejo za prireditev so dobili od starejših vaščanov, ki so se s tem delom srečevali v svojem življenju, hkrati pa želijo na ta način približati in prenesti običaj na mlajše generacije.

Običaj lupljenja bučnega semena

V času naših dedkov in babic je bilo treba vso seme, ki so ga pridobili iz buč, olupiti, preden so lahko iz njega iztisnili olje. Ker je bilo bučnega semena nekoč pri vsaki hiši veliko, so se v dolgih zimskih večerih vaščani zbirali, vedno pri eni družini. Dolgo v noč so lupili seme, zraven pa so se znali tudi poveseliti. Čas so si tako krajšali s petjem ter pripovedovanjem vicev in vaških prigod. Ob tem so se odžejali z jabolčnikom ali vinom, sladkali pa so se z jabolčnimi krhlji ter suhimi slivami in hruškami.

Ravno z namenom, da bi bil prikaz običaja »lüpanja tikvinoga semena« še bolj pristen, pripravijo člani društva vsako leto bogat kulturni program, ki je zasnovan na petju, plesu in zabavi. Letos so tako vse zbrane s svojimi pesmimi razveselili člani Zgrablencev na kvadrat iz Kulturno-umetniškega društva Budinci, člani Pevskega društva iz Sela, domačini iz Kulturno-umetniškega društva Avgust Gašparič ter ljudske pevke Žlahtna kapljica, ki delujejo v okviru Kulturno-turističnega društva Dolina. Poleg petja so kulturni program s plesom popestrili člani folklorne skupine Kulturno-umetniškega društva Jožeta Košiča iz Bogojine, folklorna skupina iz Kulturno-turističnega društva Tešanovci ter mlad plesni par, Lara in Jan Števančec iz Noršincev. S svojim skečem pa so vse zbrane nasmejali člani Dramsko-humoristične skupine Nimaki iz Sela.

Domačini so za vse zbrane pripravili pogostitev in bogat srečelov, poskrbljeno pa je bilo tudi za vse tiste, ki se radi zavrtijo ob dobri glasbi.

Foto: D. N., Denis Pocak, Bojan Horvat

 

no images were found