| Avtor:

Maček četrti v Mersinu

MERSIN – Sredozemske igre so športno tekmovanje, ki poteka vsako četrto leto med državami sredozemskega področja. Namen takšnih tekmovanj je spodbujati družbeno in kulturno zbliževanje državljanov sredozemskih držav. Sredozemske igre temeljijo na pravilih olimpijskih iger, tekmovanja pa trajajo največ 13 dni. Letos so bile v turškem pristaniškem mestu Mersin, potekajo pa od 20. do 30. junija. V trapu se je pomeril tudi Boštjan Maček, ki je poskušal obraniti naslov sredozemskega prvaka iz Pescare, a je na koncu pristal na nehvaležnem četrtem mestu.

mersin-2013-macek»V Mersin sem se podal z mešanimi občutki. Zavedal sem se, da bo ubranitev naslova zelo težka in nisem vedel v kakšni formi sem trenutno, saj sem zaradi službenih obveznosti izpustil kar nekaj pomembnih tekem, kjer bi lahko preveril pripravljenost,« je povedal Boštjan Maček.

Maček je v Mersinu bival v vasi z desetimi stanovanjskimi bloki. V enem bloku je bilo skupaj več reprezentanc. V bloku sta bili poleg Slovenije še Hrvaška in Albanija. Maček pravi, da je bila vas ograjena in dobro varovana. Iz vasi na strelišče in nazaj so se vsak dan vozili eno uro. V vasi so bile tudi velike jedilnice in prostori za druženje in rekreacijo.

Strelišče v Mersinu

»Tekmovališče je bilo res vrhunsko. Narejeno je čisto na novo, v izgradnjo tega strelišča pa so vložili 40 milijonov evrov,« pravi zmagovalec Sredozemskih iger v Pescari pred štirimi leti Boštjan Maček. Dodaja, da je bilo njihovo strelišče res lepo, položena je bila umetna trava, zadaj pa črna zaščitna mreža. Maček pojasnjuje, da so bili stroji in tudi glinasti golobi znamke Matarelli, in da bi si kot strelec želel, da bi bilo več takih strelišč, saj je narejeno za vrhunske rezultate. Tekmovanje je potekalo pri zelo visokih temperaturah. Vsak dan je bilo 38 stopinj Celzija. Ker je bilo strelišče brez strehe, je bila, zaradi vročine, zahtevnost tekmovanja na zelo visoki ravni in priprava strelcev za tekmo zelo zahtevna.

Sredozemlje trenutno najmočnejša sila v trapu

Boštjan Maček je prvi dan tekme začel 100 %. »Konkurenca je bila izredno močna. Sredozemske države so izredno močne v tem športu, same velesile. Tako tudi drugi dan nisem imel kaj za premišljevati. Poskusil sem ustreliti solidno, da se uvrstim v finale, potem pa v finalu poskušal doseči medaljo,« opisuje Maček.

Zadovoljstvo z rezultatom

Maček je z rezultatom 124/125 zadetimi golobi zelo zadovoljen, saj je izenačil svoj državni rekord in postavil novi rekord s finalom, manj pa z uvrstitvijo na 4. mesto. »Moram biti zelo zadovoljen, ker mi je uspela solidna uvrstitev, saj si niti v sanjah nisem upal zamišljati ponovnega finala in boja za medalje,« z zadovoljstvom pojasnjuje gorički olimpijec Boštjan Maček.

Na koncu meseca julija ga čaka nastop na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Odvijalo se bo na strelišču, kjer je leta 2008 prvič prišel v finale svetovnega pokala.

Foto: B. M., Slovenia Olympic team

no images were found