| Avtor:

Martinovanje v Kobilju

KOBILJE — Turistično društvo Kobilje je v petek, 9. novembra, pripravilo že enajsto martinovanje, katerega namen je druženje vseh generacij iz vasi. Martinovo ali god svetega Martina je priljubljen ljudski praznik, ki se praznuje 11. novembra. Ljudje so namreč v mesecu novembru praznovali zaključek letine, saj so takrat zaključili z delom na polju, pospravili so tudi vse pridelke.

Čeprav je Martinovo praznik, ki sega še v predkrščansko obdobje, se je koncept praznovanja prenesel tudi v krščanske oblike praznovanja. Dandanes se Martinovo praznuje predvsem kot praznik vina, saj naj bi se mošt, ki je do tega dne nečisto vino, ob blagoslovitvi spremenil v pravo vino.

V Sloveniji je Martinovo simbol za množično rajanje, kot pravi stari ljudski rek, pa je ta praznik tudi »jesenski pust«. Ob praznovanju poteka veliko zabav, pripravljajo pa se tudi pojedine, druženja in različne kulturne prireditve.

Tudi v gorički vasi Kobilje tako že enajst let zapored pripravljajo martinovanje, saj se na ta način zberejo in družijo vse generacije iz vasi. Tako so tudi letos pripravili tradicionalno martinovanje, ki se je začelo že med dnevom, s sveto mašo, kjer je bila blagoslovljena letošnja letina. Hkrati so vaščani prosili za dobro letino tudi v prihodnjem letu, po besedah Stanka Gregoreca, župana Občine Kobilje, pa so se naužili tudi duhovne hrane.

Po sveti maši so se odpravili na krajši pohod z lučkami in baklami s hriba Svetega Martina nazaj v vas oziroma pred gasilski dom. V dvorani so pripravili krajši kulturni program, na katerem so nastopili učenci Osnovne šole Kobilje, Klub mladih iz Kobilja ter Zgrablenci na kvadrat iz Kulturno-umetniškega društva Budinci.

Po kulturnem programu je zunaj, pred gasilskim domom, sledil še blagoslov mošta. S tem se je zaključilo martinovanje, vsi zbrani pa so se še pozno v noč zabavali ob vinu in kostanjih.

Foto: Denis Pocak

 

no images were found