| Avtor:

Masa plač se v policiji letos in naslednje leto ne bo zmanjševala

Minister za notranje zadeve in javno upravo dr. Gregor Virant, generalni direktor policije Stanislav Veniger in predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič so danes, 31. maja 2013, podpisali sporazum o masi plač v policiji. S sporazumom so se dogovorili, da se plača zaposlenim v policiji letos in naslednje leto ne bo zmanjševala.

Vir: siol.net

Sporazum zagotavlja normalno delovanje policije. Rešuje pa tudi nekaj drugih vprašanj za policijo. Ob podpisu je minister Virant poudaril, da je prepričan, da policija dela zelo dobro, da ima pravi način razmišljanja, poskuša delovati v smeri zmanjševanja birokratskih ovir, uvajajo se dobre prakse, ljudje pa od policije tudi veliko pričakujejo. Sporazum pa se nanaša tudi na prihodnost policistov, zaposlenih na schengenski meji. Virant je povedal tudi, da bo z vstopom Hrvaške v schengenski prostor veliko delovnih mest na meji odveč, zato so se dogovorili za postopno prerazporejanje policistov.

Glavni del dogovora se nanaša na maso plač, ki se letos in naslednje leto ne bo zmanjševala. Dogovor pa ne uvaja novih dodatkov in ne ruši enotnega plačnega sistema, ampak le zagotavlja dodatna sredstva za nagrajevanje povečanega obsega dela. Izplačevanje teh dodatkov bo državo letos stalo približno milijon evrov, naslednje leto pa dva milijona evrov. Generalni direktor policije Stanislav Veniger se je vsem zahvalil za strokovna pogajanja, čeprav so bila le-ta dolga. Izrazil pa je tudi zadovoljstvo, da bodo policisti pravično in pošteno plačani, saj je po njegovih besedah, policija v preteklih letih že veliko varčevala. Tudi Zoran Petrovič, predsednik Sindikata policistov Slovenije, se je zahvalil za korektna pogajanja. Po njegovem mnenju so dogovor dosegli, ker so imeli skupen cilj.

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve

Prispevek: Anja Vlaj