| Avtor:

Mednarodni dan miru

Generalna skupščina Združenih narodov se je leta 2001 odločila, da bomo od leta 2002 vsak 21. september obeleževali mednarodni dan miru. Na ta dan naj bi ljudje spoštovali prekinitev sovražnosti ter sklenili premirje.

dan-miru-custom Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je v svoji poslanici obvestil ljudi po vsem svetu, da se letošnji dan miru osredotoča na 17 ciljev trajnostnega razvoja kot gradnikov miru. Poudaril je, da se konflikti velikokrat začnejo ravno zaradi tekmovanja za omejene vire. Opozoril je tudi na dejstvo, da letošnji mednarodni dan miru prihaja v času velikega nasilja in številnih konfliktov po svetu, zato je pozval tudi h globalni prekinitvi ognja. K miru je pozval tudi papež Frančišek, ki je povedal, da v imenu Boga ni mogoče upravičiti nasilja.
Ob mednarodnem dnevu miru se zvrstijo številni dogodki tudi po Sloveniji. V naši prestolnici bo potekal drugi pohod za mir, ki ga pripravljajo slovenske veteranske in domoljubne organizacije, kjer se bodo udeleženci pohoda z minuto molka spomnili tudi padlih v vseh vojnah.

Letos se bo začela tudi svetovna kampanja mreže mladinskih hotelov Hostelling International z naslov Sleep for Peace. Trajala bo od 27. septembra, kampanji pa se bo pridružilo tudi 13 hostlov iz vse Slovenije.

Vir: www.mzz.gov.si