| Avtor:

Mednarodni dan otrok žrtev nasilja

»Nasilje ni ‘in’, biti nasilnež ni ‘cool’, nasilje rodi le nasilje, vsak raje sliši rtm kot wtf«.

Vir: lisa.si

Organizacija Združenih narodov je leta 1982 razglasila 4. junij za Mednarodni dan otrok žrtev nasilja, predvsem zaradi nasilja, ki so ga izvajali Izraelci nad palestinskimi in libanonskimi otroci. Generalna skupščina Združenih narodov pa je že 20. novembra 1959 sprejela deklaracijo o otrokovih pravicah, trideset let po tem, tj. leta 1989, pa še konvencijo o otrokovih pravicah.

Ob letošnjem Mednarodnem dnevu otrok žrtev nasilja je slovenska ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak otrokom in mladim sporočila, da biti nasilnež ni »cool«. Ob tem je poudarila, da ni dovoljena nobena oblika nasilja in da se nihče ne sme obnašati nasilno do drugih.

Ob tem dnevu je ministrica pozvala otroke in mlade, da o nasilju, ki se zgodi njim ali njihovim vrstnikom oziroma prijateljem, ne molčijo, ampak se nekomu zaupajo. Lahko so to prijatelji, sorodniki, učitelji, lahko pa se obrnejo tudi na strokovno pomoč, ki jim jo nudijo interventne službe v okviru centrov za socialno delo.

Za namen Mednarodnega dneva otrok so izdali tudi zloženko Ustvarjamo družbo brez nasilja.

 Vir: http://www.mddsz.gov.si/si/