| Avtor:

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta

27. januar je od leta 2005 z resolucijo Generalne skupščine Organizacije združenih narodov razglašen za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. V Republiki Sloveniji ta dan uradno obeležujemo od leta 2008.

Z mednarodnim dnem spomina na žrtve holokavsta se spomnimo in poklonimo vsem ljudem, ki so bili žrtve holokavsta in drugih genocidov, ki so na najbolj surov način posegli v temeljne človeške vrednote.

holokavst 27. januarja 1945 so sovjetske enote Rdeče armade osvobodile Auschwitz – Birkenau na Poljskem, ki je veljalo za eno izmed največjih in hkrati tudi najhujših nacističnih taborišč. Po podatkih zgodovinarjev naj bi tam v manj kot petih letih bilo ubitih več kot 1,5 milijona Judov, pa tudi več tisoč Romov, Sintov, Poljakov in pripadnikov drugih narodov, med njimi naj bi bili tudi Slovenci.

Stockholmska deklaracija

Leta 2001 je bila s Stockholmsko deklaracijo ustanovljena Mednarodna projektna skupina za proučevanje holokavsta in spominjanje nanj, s 1. decembrom 2011 pa se je preimenovala v Mednarodno organizacijo za spominjanje na holokavst. Ta organizacija je bila ustanovljena z namenom ohranjanja spomina na grozodejstva holokavsta in ostalih genocidov ter na njihovo proučevanje in poučevanje o njih. V organizacijo je kot polnopravna članica bila sprejeta tudi Slovenija.

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta je tako tudi zaobljuba narodov, da se tovrstna grozodejstva ne smejo nikoli več ponoviti.

Vir: www.mzz.gov.si