| Avtor:

Minljiv si, le tvoja dela so tvoj spomin

ČEPINCI – Ob dnevu državnosti je v Čepincih, 24. junija 2012, potekala proslava, ki jo je v sodelovanju z Območnim združenjem Murska Sobota in Policijskim veteranskim društvom Sever za Pomurje pripravila občina Šalovci.

Jelko Kacin

Proslava, na kateri so s kulturnim programom počastili dan državnosti, je potekala ob nekdanji stražarnici oziroma karavli v Čepincih. Hkrati so odkrili spominsko obeležje braniteljem slovenske samostojnosti leta 1991, v spomin in zahvalo za vse, kar so storili v desetdnevni slovenski osamosvojitveni vojni.

S prihodom praporščakov ter himno Slovenije se je začel uradni del. Zbrane je kot prvi izmed povabljenih gostov nagovoril župan občine Šalovci gospod Iztok Fartek. Kot je povedal, je naša mala država opravila veliko zahtevnih preizkušenj, in kljub temu da smo naredili nekaj napak, je bila vseskozi vredna zaupanja svojih državljanov. Župan se je dotaknil tudi prihodnosti: »Prihajajo novi izzivi in naša država ima lahko dobro prihodnost, kajti bili smo sposobni velikih dejanj in enotnosti, zato moramo tudi danes zbrati potrebno sposobnost in odločnost, da nadaljujemo z razvojem naše lepe Slovenije.« Ob koncu govora se je zahvalil vsem braniteljem in ostalim, ki so kakorkoli pripomogli k pomembni zmagi na poti k samostojnosti, poudaril pa je, da je spominsko obeležje tudi opomin mladim, da nam država ni bila podarjena.

Na proslavi sta zbrane nagovorila tudi gospod Oskar Pintar, ki je strnil svoje vtise o dogajanju med osamosvojitveno vojno v nekdanji stražarnici v Čepincih, saj je bil vojaški starešina v območnem poveljstvu občinskega štaba Murska Sobota ter evropski poslanec Jelko Kacin, ki je bil sekretar za informiranje v času osamosvajanja. V svojem nagovoru se je dotaknil zgodovine in časa pred vojno za osamosvojitev Slovenije, saj le tako lahko, kot je povedal samo, pridemo do sedanjosti in govorimo o prihodnosti. Med slavnostnim govorom je spregovoril tudi o branjenju države in povedal: »Branili smo se zato, da bi prekinili sovražnosti, ne pa zato, da bi v vojni zmagali.« Dotaknil se je tudi pogajanj in glasovanja za samostojnost, ni pa mogel mimo današnjih razmer na naših in evropskih političnih tleh. »Zdaj, ko smo z državo dosegli vse, se zdi, da ne vemo več, kaj bi s seboj in se delimo tam, kjer je to najmanj potrebno. Kakršnokoli izključevanje ne more biti prihodnost, za nobeno od držav, tudi za Slovenijo ne,« je povedal.

Poleg govornikov so kulturni program z deklamacijami o domovini popestrili učenci osnovne šole Šalovci ter Sandi in Martina iz kulturno-umetniškega društva Budinci. Nastopili so tudi Zgrablenci na kvadrat, ki so zapeli pesmi, povezane z vojaščino.

V okviru kulturnega programa so evropski poslanec gospod Jelko Kacin, župan občine Šalovci gospod Iztok Fartek, predsednik Združenja vojnih veteranov Murska Sobota Valter Vajdaš in predsednik Policijskega veteranskega društva Sever Pomurje Ladislav Vegi odkrili spominsko obeležje braniteljem slovenske samostojnosti leta 1991 v Čepincih. Kot piše na obeležju, smo minljivi, le naša dela so naš spomin. S tem so se, v spomin na dogodke leta 1991, na najboljši možen način zahvalili vsem braniteljem.

Po odkritju obeležja je sledil še odhod praporščakov in uradni del se je končal. Sledilo je druženje ob dobri glasbi ter jedači in pijači, vsem pa je zagotovo nekje daleč v mislih odzvanjal stavek, da je ponos zgodovine ljubezen do domovine.

no images were found