| Avtor:

Mladinska izmenjava na temo »YOUth make the Change« trajnostni način življenja in klimatske spremembe

V začetku septembra se je nova skupina mladih nadobudnih potnikov iz Slovenije, Italije, Litve, Bolgarije in Portugalske ponovno zbrala na Goričkem. Peterloug, stalnica mladinskih projektov v okviru Erasmus +, je zopet gostila mlade iz različnih koncev Evrope. Tokrat je bila glavna tema projekta »YOUth make the Change« trajnostni način življenja in klimatske spremembe. Mladi so se s tematiko spoznavali skozi različne delavnice, aktivnosti, z uporabo metod neformalnega izobraževanja in pa spoznavali tudi različne kulture in države.

Skozi 11 dni sodelovanja, učenja novih stvari, so se udeleženci razvijali kot posamezniki in ustvarjali kakovostne ideje za njihovo skupno dobro skupnosti in sveta. Med dejavnostmi mladinske izmenjave, so udeleženci razvili dragocene življenjske spretnosti, kot so kritično mišljenje, kreativno izražanje, solidarnost, empatija do sočloveka in razumevanje drugih. Glavni cilj projekta je bil, da mladim približamo področje trajnostnega načina življenja in da se borijo proti podnebnim spremembam in udeležence opremimo z mehanizmi in vedenjem, ki jih bodo lahko uporabili v prihodnosti.

Erasmus+ je program EU na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2021–2027. Kakovostno inkluzivno izobraževanje in usposabljanje ter neformalno in informalno učenje opremijo mlade in udeležence vseh starosti s kvalifikacijami in veščinami, potrebnimi za njihovo smiselno sodelovanje v demokratični družbi, medkulturno razumevanje in uspešen prehod na trg dela. Mladinska izmenjava je ena izmed takšnih aktivnosti, ki jih Društvo ELU redno pripravlja in izvaja ter mladim v regiji ponuja priložnost sodelovanja in učenja na mednarodni ravni in z vrstniki iz vse Evrope.

Sledite jim na Instagramu: drustvo_elu in na Facebooku: ELU: Explore, Learn and Use

Prispevek in foto: Sara Hašaj