| Avtor:

Mladinska izmenjava »Our Rights – Our Health«

MARKOVCI – Peterloug v Markovcih na Goričkem je od 4.4. do 14.4.2022 ponovno gostil mlade iz različnih držav EU pod okriljem Erasmus + programa in Društva ELU. Izvajala se je namreč mladinska izmenjava »Our Rights – Our Health«, ki se je povezovala s temo človekovih pravic v času pandemije.

Mladi iz Slovenije, Italije, Bolgarije, Litve, Španije in Portugalske so se 11 dni družili, udeleževali delavnic in aktivnosti na omenjeno tematiko in se povezali z lokalnim okoljem skozi razširitvene dejavnosti. Sedež društva se pravzaprav nahaja v Markovcih, kjer se trudijo povezati lokalno okolje z mednarodnimi dejavnostmi in pokazati, kaj vse lahko regija nudi mladim na področju neformalnega izobraževanja. Peterloug nudi priložnosti za aktivnosti mladinskih projektov in mladi iz vse Evrope se radi vračajo v Prekmurje na take projekte.

Udeleženci so na projektu pridobivali pomembna znanja iz področja človekovih pravic v povezavi z aktualnimi dogodki po svetu in pandemijo COVID 19 skozi različne delavnice, ki so vključevale metode neformalnega izobraževanja.

Veliko pozornosti je bilo namenjeno tudi izboljševanju mehkih veščin mladih in pridobivanje izkušenj v mednarodnem okolju ter spodbujanje evropskega državljanstva. V program mladinske izmenjave so bile vključene različne interaktivne delavnice, skupinsko delo in izlet v Mursko Soboto. Mladim so bile predstavljene tudi priložnosti, ki jih Erasmus + nudi, projekti mladinskih izmenjav v okviru le-tega pa so sofinancirani s strani Evropske unije.

To mednarodno sodelovanje je le del aktivnosti Društva ELU, ki spodbuja pomen neformalnega izobraževanja in aktivno pripravljajo naslednje projekte in priložnosti za mlade v naslednjih mesecih.

Facebook: ELU: Explore, Learn and Use

Instagram: drustvo_elu

Prispevek in foto: Sara Hašaj