| Avtor:

Mladinska izmenjava »YOUth in the MOVE«

Projekt se je odvijal na severozahodu Slovenije, v majhni vasici Markovci od 1. do 11.8.2022. Prebivali smo na čudoviti lokaciji v namestitvi Peterloug, kjer je poleg notranjih prostor tudi veliko zunanjih površin za druženje, igranje odbojke na mivki, nogometa in pa tudi zunanji fitnes, katerega so udeleženci izkoristili za športne aktivnosti in preživljanje prostega časa.

Na projektu so sodelovali mladi iz Slovenije, Litve, Portugalske, Italije in Bulgarije. Projekt je trajal 11 dni, udeleženci so pa razvijali različne tehnike neformalnega učenja, razvijali ideje, se naučili živeti in delati kot majhna skupnost.

Vsako jutro smo začeli s povzetkom prejšnjega dne, kjer so udeleženci imeli možnost za prispevanje idej ali predlagati spremembe. V nadaljevanju smo pred vsako delavnico udeležence motivirali z različnimi spoznavnimi in energijskimi igrami, s čimer so se učili eden od drugega, se spoznavali med seboj in tudi samega sebe. Odkrivali so svoje meje in svoje sposobnosti ter se učili delati v skupini.

Velik poudarek projekta je bila demokracija, kjer so se mladi učili in razkrivali različna področja kjer se lahko kot mladi aktivno vključujejo v lokalne in državne aktivnosti in prispevajo k izboljšanju pri pomembnih odločitvah. Udeleženci so se spoznali z različnimi tehnikami učenja, vodenja in prispevanja posameznika k skupini.

Pomemben del projekta je bil spoznavanje različnih kultur, se učiti strpnosti in spoštovati drugačnost. Vsak večer smo zaključili s predstavitvijo držav, kjer je vsaka država imela priložnost da predstavi svojo državo, kot so zanimivosti, tradicionalne plese, igre in spoznavanje kulinarike.

Med samim projektom smo udeležence odpeljali v najbližje mesto Murska Sobota, kjer so imeli priložnost raziskati mesto skozi igro iskanje zaklada, preostanek dneva pa smo preživeli v mestnem kopališču kjer smo se ohladili v vodi in odplesali flash mob.

Udeleženci so projekt zapustili z novimi izkušnjami, idej in poznanstev. Erasmus + program mladim ponuja priložnost mednarodne učne izkušnje, ki jih opremi z znanjem in veščinami za njihovo prihodnost. Žal pa so pri nas še vedno te aktivnosti premalo poznane in se jih mladi še premalo udeležujejo. Delamo pa na tem, da aktivnosti čim bolj predstavimo in mlade motiviramo h koriščenju teh priložnosti.

Prispevek: Maja Mencigar

Foto: Sara Hašaj