| Avtor:

Modna vrnitev v petdeseta leta

Minulo soboto se je čas v Gradu v Murski Soboti zavrtel nazaj v petdeseta leta, v čas Rockabillija. Mlada, perspektivna modna oblikovalka Iva Katalenič iz Brezovcev je pomurski regiji 27. aprila 2013 že drugič zapovrstjo predstavila svoje delo in ideje.

Skok v preteklost

Tokrat se je mlada oblikovalka odločila za malce bolj »divjo« verzijo, natančneje mešanico rock’n’rolla in countrija , ki jo je vpeljala v svojo najnovejšo kolekcijo. Obdobje Rockabilly-a je obdobje enega najstarejših stilov v rock’n’roll glasbi in kot že rečeno sega v pretekla petdeseta leta. Za to obdobje so bile značilne visoke, nazaj počesane frizure, jeans hlače in usnjene jakne. Obdobje je zaznamovala divja in poskočna glasba.

Pridih sodobnosti

Mlada oblikovalka pa je v svojo kolekcijo vpeljala sodobne detajle. Predstavila je moško kolekcijo oprijetih, do gležnjev segajočih jeans hlač, različnih barv in kombinacij, katerim so bili dodani usnjeni vstavki. »Stajlinge« je dopolnila s »T-shirti«, ki so imeli globoke rokavne izreze in dodane zakovice. Moške hlače pa so dopolnjevali še brezrokavniki, ki so še dodatno izpopolnili videz celotne kolekcije. Predstavljenih je bilo devet različnih moških »stajlingov«, ki so jih dopolnjevali štirje ženski, katere pa je v marcu Iva že predstavila na modni reviji mladih oblikovalcev v Ljubljani. Ženske so nosile kratka potiskana krilca, z naramnicami in visokimi pasovi ter z ilustracijami potiskane majčke, ki so unikatno delo oblikovalke same.

Trdo delo za celotno podobo dogodka

Po pogovoru z Ivo smo izvedeli, da so priprave na modni dogodek trajale kar neka časa in potrebno je bilo zelo veliko vloženega truda in energije. Da je bila celotna podoba dogodka resnično postavljena nazaj v petdeseta je bilo videti tudi na samem grajskem dvorišču, kjer je stal bel Ford Thunderbird (last g. Lukač Boštjana), kakršne so vozili v tistih časih. Poskrbljeno pa je bilo tudi za druženje obiskovalcev pred in po reviji. »Piko na i« pa so celotnemu dogodku dali še fantje iz banda Jean Bačić Quartet, ki so obiskovalce, z Rockabilly glasbo, odličnimi glasovi in odlično interpretacijo, popeljali v že omenjeno obdobje.

Seveda pa nikakor ne bi šlo brez nenadomestljive in usposobljene ekipe v zaodrju, katera je s svojo energijo dala velik pečat modnemu dogodku. Za make up je poskrbela vizažistka Mojca Pozvek za mešalno mizo pa je za glasbo poskrbel Samo Zelko.

 Obilica truda in dela je bila poplačana z dobrim vzdušjem v zaodrju in na odru ter vrhunsko izpeljanim modnim dogodkom. »Rada bi se zahvalila vsem in vsakemu posebej, kateri ste mi pomagali pri pripravi in izvedbi samega dogodka, saj je šlo z vašo pomočjo veliko lažje!« je še za konec povedala Iva, ki upa in poziva Prekmurce, da se večkrat udeležijo kakšnega podobnega dogodka, saj mladim ustvarjalcem podpora domačih krajev in domačega občinstva zelo veliko pomeni.

Prispevek: Martina Sever

Fotografije: Martina Sever, Kristijan Škrlec

no images were found