| Avtor:

Na državni gasilski kviz tri goričke ekipe

 

LIPA – Komisija za mladino regijskega gasilskega predsedstva in poveljstva je v soboto, 10. novembra 2012,  v vaško-gasilskem domu v Lipi organizirala regijski gasilski kviz. Na državno tekmovanje, ki bo 24. novembra 2012 v Cerknici, so se uvrstile tri goričke ekipe, in sicer pionirji PGD Sveti Jurij, mladinci PGD Bodonci in gasilci pripravniki PGD Bodonci.

Letošnji gasilski kviz je bil organiziran že osmo leto zapored. Gasilskega kviza se je udeležilo 74 ekip, kar je največje število ekip na regijskem kvizu. Ekipo sestavljajo trije člani in so razdeljeni v kategorije. Kategorije so:

–          PIONIRJI: pionirke, pionirji ali mešano – od 7 do 11 let; (letniki 2001 – 2005)

–          MLADINCI: mladinke, mladinci ali mešano – od 12 do 16 let; (letniki 1996 – 2000)

–          GASILCI PRIPRAVNIKI: gasilke pripravnice, gasilci pripravniki ali mešano – od 16 do 18 let; (letniki 1994 – 1996)

Tekmovalci letnika 1996 (16 let) lahko tekmujejo v kategoriji mladincev ali gasilcev pripravnikov.

Ekipe so se pomerile v požarni preventivi, zgodovini gasilstva, splošnem znanju iz gasilstva, razna gasilska znanja (o mladinski, članski vaji … ipd.). Prav tako so pa svoje spretnosti in znanje pokazali pri praktičnem delu. Tekmovali so v štafetni navezavi vozlov, štafetni navezavi orodja in v ostalih praktičnih vajah, kjer so pokazali kako dobro poznajo gasilsko orodje.

Kdo gre na državni gasilski kviz?

Pravico do nastopa na državnem gasilskem kvizu, ki bo 24. novembra 2012 na Osnovni šoli v Cerknici,  imajo ekipe, ki so dosegle prvo in drugo mesto v vsaki kategoriji na regijskem tekmovanju v letu 2012 oziroma prvouvrščena ekipa v posamezni kategoriji, če je bilo tekmovanje organizirano samo na nivoju ene Gasilske Zveze v okviru regije.

Na državni gasilski kviz so se uvrstile naslednje ekipe. V kategoriji pionirjev: pionirji PGD Sveti Jurij in pionirji PGD Gornja Radgona. V kategoriji mladincev: mladinci PGD Bodonci in mladinci PGD Zbigovci. V kategoriji gasilcev pripravnikov: gasilci pripravniki PGD Bodonci in gasilci pripravniki PGD Hotiza.