| Avtor:

Nadloge poletnih noči

Začne se večeriti, okrog ušes nam začne zveneti nadležen zvok, ki za nekaj časa potihne, nakar nam povzroči pik in seveda rdečo oteklino. Ja, to je komar, ki ga z vso močjo udarimo, po vsej verjetnosti pa nam pobegne in za nekaj časa se zgodba ponovi. Ti vitki dvokrilci, pri katerih samice sesajo kri za potrebe razvoja jajčec, nam povzročajo veliko preglavic v poletnih nočeh, medtem ko samci sesajo samo rastlinske sokove.

Na svetu je poznanih okrog 3500 različnih vrst komarjev, v Evropi 120. Med temi vrstami nekateri prenašajo različne mikroorganizme, ki povzročajo bolezni, npr. malarijo, rumeno mrzlico, filariozo itd. Komarji imajo na glavi bodalo, s katerim prebodejo kožo oz. rastlino iz katerih potem sesajo rastlinski sok oz. kri. Človek jih najbolj privlači zaradi svojega vonja in znoja. Poleg človeka, si izberejo še druge sesalce, plazilce in ptiče.

Samica komarjev izleže na vodno telo jajčeca, ki se po nekaj dneh izvalijo v ličinke. Te se prehranjujejo s praživalmi in drugimi majhnimi organizmi. Premikajo se s trzanjem telesa. Največkrat jih opazimo v kakšni več dni stoječi vodi, kot npr. v kantah, mlakužah, nenaseljenih mlakah ipd. Komarji živijo dober mesec, zimo preživijo le jajčeca in samičke. Komarjem zelo ugaja vroče in vlažno poletje in mile zime, ki jim omogočajo lažje preživetje.

Proti komarjem se lahko borimo na različne načine, med drugim se najpogosteje uporabljajo insekticidi oz. repelenti. Ti odganjajo komarje, ki bi nas sicer pikali, vendar so škodljivi tudi za zdravje ljudi. Razmnoževanje pa lahko preprečimo s tem, da odstranjujemo različne posode, kjer bi lahko zastajala voda in s tem omogočila razvoj ličink. Voda lahko zastane v odvrženih avtomobilskih plaščih, lončkih za rože, kantah in drugim neprepustnih stvareh, ki so na prostem v naravi. Manjšo verjetnost za preživetje ličink predstavljajo luže, mlakuže in mlake, saj so tam že drugi plenilci, ki pokončajo ličinke, npr. kačji pastirji, ribe in druge živali.  V hiši se lahko zaščitimo z visečimi mrežami nad posteljo in z mrežami za okna ter vrata. Na prostem se lahko zaščitimo z različnimi kremami, pršili ali geli. Pomagajo tudi dolga oblačila in pokrivala. Naravna sredstva za zatiranje komarjev so izvlečki iz melise in limonine trave, vendar niso dovolj učinkoviti.

Pri nas zaenkrat ni nevarnih komarjev, ki bi prenašali smrtonosne bolezni, lahko pa pri občutljivih ljudeh povzročijo srbečico in rdečo oteklino na vbodnem mestu. Na Primorsko se je iz Azije že naselil tigrasti komar, ki predstavlja večjo nevarnost za ljudi, saj prenaša viruse, ki povzročajo bolezni kot sta vročica denga in čikungunja. Ta se sicer širi po celem Sredozemlju.

Prispevek: Robi Gjergjek

Foto: T. M.