| Avtor:

Največja buča tehtala 148 kilogramov

BODONCI – Društvo kmečkih žena Klas Bodonci je v nedeljo, 8. septembra, pri vaško-gasilskem domu v Bodoncih sedemnajsto leto zapored organiziralo tradicionalno prireditev Praznik buč. Tudi letos je praznik buč bil poseben, saj so istočasno potekali tudi 14. Dnevi meštrov z Goričkoga. V Bodoncih je svoje izdelke ponujalo 10 goričkih meštrov.

Buce Bodonci (25)Vse prisotne je najprej pozdravila Jožefa Vlaj, predsednica DKŽ Klas Bodonci. Marjetka Škafar, članica upravnega odbora Goričkega drüjštva za lepše vütro je v pozdravnem nagovoru pojasnila, da so veseli, da je uspelo združiti dve tako veliki tradicionalni prireditvi in, da je prihodnost v sodelovanju in povezovanju, saj se da s skupnimi močmi narediti več.

Buča velikanka

Krajši kulturni program so pripravili osnovnošolci iz podružnične Osnovne šole Bodonci. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi razstavo jedi iz buč in razstavo ročnih del, ki so plod dela članic društva DKŽ Klas Bodonci. Na stojnicah so gorički meštri ponujali medenjake in lect, med in izdelke iz voska, spominke iz lesa, kovaške izdelke, čevlje, dekorativne izdelke in nakit, spominke, ptičke krmilnice in gnezdilnice, pletene košare, različna žganja in olja, jogurte in mlečne izdelke. Otroci so v otroškem kotičku lahko barvali in risali, domačini pa so prikazali tudi postopek ročnega pobiranja semen iz buč. Sedem ekip je v kotličkih kuhalo bučno prikuho, ki je kar hitro zmanjkala. Podelili so tudi nagrade za naj buče. Priznanje za največjo bučo, ki je tehtala 148 kilogramov, je prejela Katja Herič. Za najbolj nenavadno Mikola Jožef in za naj bučo vasi Kaufman Jože in Dragica.

Šest zlatih priznanj

Buce Bodonci (20)

V okviru Praznika buč so v or­ga­ni­za­ci­ji Druš­tva za pro­mo­ci­jo in zaš­či­to prek­mur­skih do­brot ter do­ma­če­ga društva Klas organizirali tudi ocenjevanje bučnega olja. Na ocenjevanje je bilo prinesenih 13 vzorcev. Šest vzorcev je prejelo zlato priznanje, trije srebrno priznanje in štirje bronasto priznanje.

Direktorica Krajinskega parka Goričko Stanka Dešnik je razglasila rezultate ocenjevanja za Naj ograček. Nagrade za Naj ograček z brajdo so prejeli Terezija Janža in Vera Rajsar iz Šalamencev, Stanko in Aleksandra Recek iz Rogašovcev,  Zdenka Gumilar in Marta Horvat iz Moščancev in Vida Kuhar iz Košarovcev. Potekalo je tudi tekmovanje v streljanju s fračo. Podelili so praktične nagrade za Naj frečara. Prvo mesto v streljanju s fračo je osvojil Stanko Konkolič, druga je bila Brigita Jud in tretji Janez Škafar.Buce Bodonci (65)

Za glasbo in zabavo sta poskrbeli skupina Kontrabant in skupina Mrak.

Foto: D.K., J.V.