| Avtor:

Ne pusti času, da te obrača

O festivalu »Zbüjdi se« 2012

Obdaja nas občutek, da imamo vedno premalo časa. Vedno se nam mudi … nekam. Tako se nam dokaj hitro zgodi, da v tej ihti spregledamo stvari, ki se dogajajo okoli nas. Nekako tako bi letos skoraj spregledal dogajanje v mestnem parku v Murski Soboti, kjer se že tretjič odvija festival mladih – Festival »Zbüjdi se« 2012. Zaradi naključnih nekaj poznanstev s sodelujočimi in poti, ki me vodijo skozi mestni park, sem opazil dogajanje, ki bi ga sicer zlahka spregledal. Festival je oživel mestni park z dogodki in dogajanjem, prinesel ponovno življenje v pozno poletje, ko nas le še nekaj tednov loči od začetka novega šolskega leta.

Foto: Simon Rubin

Glavni slogan festivala nas opozarja, da se občasno moramo malo ustaviti in si vzeti čas za stvari, ki jih ne počnemo vsakodnevno. Ko hitimo skozi življenje, hitro pozabimo, spregledamo določene malenkosti, ki nam lahko polepšajo vsakdan in življenje. Cilj festivala – preprečevanje in premagovanje predsodkov, preprečevanje stigmatizacije in sprejemanje drugih nazorov, je pomemben in v naši družbi potreben. Ko se vse več poveličuje individualnost, je še tako potrebno, da že pri mladih poudarimo in nakažemo pomembnost medsebojne solidarnosti in sodelovanja. Vzgoja se začne pri mladih. Le s pravim vzgledom prispevamo k boljši družbi. S demografskimi spremembami in višanjem števila starejšega prebivalstva, je potrebno delati na razumevanju raznolikosti in generacijskih razlik, da se razvija medgeneracijska solidarnost.

V parku se odvijajo aktivnosti skozi ves dan. Dopoldanski čas je namenjen otrokom in mladim, kjer skozi delovne skupine mladi spoznavajo pomen in nevarnost stigmatizacije marginalnih in nemočnih skupin, nevarnost drog, pomen sodelovanja med starimi in mladimi in pojem socialne pravičnosti. Aktivnost, solidarnost, strpnost in vključevanje, so stvari, ki jih otroci in mladi morajo ne le poznati, ampak tudi sprejeti kot pomembne in nujne v življenju. Več o programu festivala in samem festivalu je možno zvedeti na spletni strani festivala www.zbudi.se.

Med celodnevnimi aktivnostmi na festivalu pa je letos prvič tudi »Berimo pod drevesi«, kjer si je možno pod drevesi spočiti ter prebrati knjigo iz zbirke, ki je na voljo v mestnem parku. V parku je dovolj udobnih prostorov, kjer si oddahnemo od vsakodnevnega vrveža in mirno, z knjigo v roki, obrnemo čas, da teče tako kot mi hočemo. Pokrajinska in študijska knjižnica je prispevala knjige za izposojo in branje v parku, nekaj knjig pa je celo na voljo, da jih vzamemo in obdržimo. Prav tako so dobrodošli predlogi za dobro branje in lahko pride tudi do pogovora o kakšni knjigi.

Festival je vreden vse pozornosti, ki jo lahko dobi. Osveščanje in seznanjanje mladih, ki se dogaja na festivalu je pohvalno in potrebno. Različne teme, ki so na voljo za javne debate, in že samo druženje v parku, v naravi, možnost ustvarjanja v delavnicah ali pa samo možnost, da si vzameš minuto časa, da posediš v naravi, vse to so vrline, ki jih lahko dobimo in koristimo na festivalu. Želja, da se ljudi »zbudi in spodbudi, da se začnejo med seboj pogovarjati, sodelovati in si pomagati, posebej v teh težkih časih«, kot so napisali na spletni strani festivala, je nekaj, kar ne bi škodilo, da bi sprejeli in se naučili vsi.

Prispevek: Simon Rubin