| Avtor:

Ne sanjaj svojega življenja, živi svoje sanje!

Miran Čarni, profesor razrednega pouka, živi svoje glasbene sanje. V življenju ga vodi naprej medsebojno razumevanje, vera, ljubezen do glasbe in vsega, kar je povezano z njo ter ljubezen do življenja nasploh.

Miran Čarni je po izobrazbi profesor razrednega pouka, star 35 let in prihaja iz Martjancev. Glasba ga spremlja že od rosnih otroških let in še preden je prestopil šolski prag, je že pričel spoznavati svet glasbe preko različnih inštrumentov. Najbolj sta ga zanimala klavir in kitara, vendar se je nazadnje vendarle odločil in izbral kitaro. Glasbena šola v Murski Soboti, Miran Carni (5)ki jo je začel obiskovati s sedmimi leti, mu je dala ogromno znanja, vendar pa sam pravi, da brez vztrajnosti in močne volje ne dosežeš takih rezultatov, na katere bi bil lahko ponosen. Že kot otrok in kasneje v najstniških letih je veliko nastopal kot solist, v duetu in raznih glasbenih skupinah kot kitarist in vokalist. Že takrat je svoj glasbeni talent izražal v komponiranju lastnih skladb ter pripravi aranžmajev in tako je že v zgodnjih mladostniških letih pod okriljem Evangeličanske cerkvene občine Murska Sobota  izšla zgoščenka, na kateri so posnete lastne skladbe in priredbe. V vsem tem času je vedno iskal in sprejemal nove glasbene izzive, se preizkušal v igranju različnih inštrumentov (klavirja, orgel, violine, ustne harmonike, piščalke, idr.), komponiranju lastnih skladb, pripravi različnih aranžmajev. Med študijem je veliko časa namenil strokovnemu kitarskemu izobraževanju, kasneje izobraževanju v solopetju, med drugim pa se je preizkusil tudi kot zborovodja MPZ Evangeličanske cerkvene občine Murska Sobota in MePZ Evangeličanske cerkvene občine Moravske Toplice. Glasba je zanj kot ljubezen, ki ti da krila in te ponese nad vse, v svet brezskrbnosti in lepote.

Poučevanje kitare v Bodoncih

Miran Carni (2)Ker je glasba njegova strast in ker praktično skorajda ni dneva, ko bi glasba ne bila v njem prisotna, se je odločil, da svoje pridobljeno študijsko in glasbeno znanje deli naprej s poučevanjem inštrumenta kitare. Za sodobni način življenja bi lahko rekli, da je zelo časovno omejen. Otroci imajo veliko obšolskih dejavnosti, ki pa so nemalokrat precej oddaljene od njihovega doma in zato potrebujejo prevoz, kar pa za sabo potegne veliko časa, denarja in prilagajanja urnika staršev in otrok. Po tehtnem premišljevanju se je porodila ideja, kako približati v tem primeru glasbeno dejavnost otrokom čim bližje njihovemu kraju bivanja. Tako je v dogovoru z Evangeličansko cerkveno občino Murska Sobota in Evangeličansko cerkveno občino Bodonci prišlo do dogovora in sodelovanja glede poučevanja inštrumenta kitare.

Poučevanje poteka enkrat tedensko v cerkvenih prostorih in se izvaja po prilagojenem učnem programu, kar pomeni, da učenci poleg usvajanja osnovnih tehničnih prvin, spoznavajo in razvijajo prvine kreativnega ter ljubiteljskega programa. Tak prilagojen program omogoča učencem usvajanje raznolikih tehničnih prvin in glasbenih stilov ter pridobivanje kvalitetnega znanja pri igranju inštrumenta, kar se kaže tudi v precejšnji odzivnosti. Poučevanje poteka tudi na določenih šolah kot obšolska dejavnost.

Duo Mystica

Za uresničitev želje ni potrebno prav veliko, le ubrati moraš pravi trenutek z ljudmi, s katerimi želiš deliti svoje sanje, ideje, čas in voljo do dela. Iz želje po glasbenem ustvarjanju, komponiranju lastnih skladb, pisanju besedil, se je rodil Vokalno-instrumentalni duo, ki ga sestavljata Monika Novak in Miran Čarni, ki sta si nadela umetniško ime Duo Mystica. Sta glasbenika, ki ju združuje ljubezen do petja, glasbenega ustvarjanja in glasbe na Miran Carni (4)sploh. Pri svojem ustvarjanju nenehno stremita h glasbenemu izpopolnjevanju in izobraževanju. Vsa čustva, ki izvirajo iz globin njune duše in srca, običajno izražata z melodijami, ki so imajo pridih skrivnostnega. Njuna pevska pot se je pričela pred petimi leti, ko sta priložnostno prvič nastopila na TV-prenosu RTV Slovenija. Ker sta se glasbeno ujela, sta se odločila, da bosta nadaljevala v tej smeri. Prepoznamo ju po kitarski spremljavi z dvema vokaloma, ob posebnih priložnostih pa se jima pridružijo še drugi instrumentalisti. V večji zasedbi sta se predstavila že večkrat, širši publiki pa leta 2014 na dobrodelnem božičnem koncertu v gledališču park v Murski Soboti.

Dobrodelni koncerti, proslave, priložnostni nastopi, poročni obredi ter drugi nastopi so v njunem repertoarju. Ne glede na to ali gre za slovensko ljudsko ali domačo prekmursko pesem, slovenske zimzelene melodije, moderno glasbo ali kakršnekoli druge skladbe, ima vsaka izmed teh zvrsti pridih skrivnostnega in mističnega, ki izhaja iz globin njunega notranjega sveta. V prihodnosti želita prestopiti meje domačega okolja in svojo glasbo predstaviti tudi širšemu občinstvu doma in na tujem, ter izdati zgoščenko izbranih skladb iz njunega pestrega repertoarja.

Stil glasbe, ki jo glasbenik ustvarja ni nujno povezana z njegovim glasbenim okusom, ki ga inspirira

Miran pravi, da vsak glasbenik ustvarja  glasbo, ki ga nekako najbolj izraža, s katero na najbolj globok način izrazi svoja čustva, občutja, svoje misli in želje. Vendar stil glasbe, ki jo glasbenik ustvarja, ni nujno povezana z njegovim glasbenim okusom, ki ga inspirira oz. ki mu v danem trenutku najbolj ustreza kot poslušalcu. Glasba, ki ji po napornem dnevu rad prisluhne, izhaja iz različnih stilov, in sicer od klasične do moderne glasbe. Vsak stil ob svojem času pa daje inspiracijo njegovemu glasbenemu navdihu, ki ga pa vedno izraža na svoj način.

Miran Carni (6)Miran Čarni živi svoje glasbene sanje. »Glasba je moja spremljevalka praktično od jutra do večera. In če človek lahko združi svoj hobi in službo v eno, potem bi lahko rekel, da živim svoje glasbene sanje,« pojasnjuje Miran. V življenju ga vodi naprej medsebojno razumevanje, vera, ljubezen do glasbe in vsega, kar je povezano z njo ter ljubezen do življenja nasploh. Njegov življenjski moto je: Ne sanjaj svojega življenja, živi svoje sanje! V letu 2017 pa si želi, da bi v prihodnjem letu še vedno počel stvari, ki ga osrečujejo. Da bi glasbeno bil še bolj ustvarjalen, poln elana in novih idej. Predvsem pa si želi, da bi tudi drugi sprejemali moje delo tako kot ga občuti sam – to je s srcem, ljubeznijo in predanostjo.

Foto: osebni arhiv Miran Čarni

no images were found