| Avtor:

Oaza miru v Korovcih

Gričevnati svet Goričkega s svojimi gozdovi ni le turistično zanimiv, ampak lahko nudi popestritev vsakdana tudi Goričancem. Med Korovci in Gerlinci, na gozdni učni poti Fuks graba (lisičja grapa), boste lahko odkrili veliko naravnih zanimivosti ali pa boste pot izkoristili le za hojo ali tek v naravi. Pot pelje ob potočku, ki se vije skozi dolino s številnimi meandri. Z malo sreče boste lahko srečali tudi lisico, po kateri se pot imenuje.

2,4 km dolgo gozdno učno pot, ki jo je v sklenjenem mešanem gozdu zasnoval Jože Toplak, so strokovnjaki Zavoda za gozdove iz Murske Sobote opremili z devetimi vsebinskimi točkami oz. stojišči, na katerih se lahko poučite o črni jelši, gozdnem robu, smrekovi monokulturi, lisičjem domu, iglavcih in listavcih, obnovi gozda, lovskih objektih, pedološki sestavi tal, potočku in vodi in še o čem.

Ob poti so poimensko predstavljene različne vrste iglastih in listnatih dreves, ki rastejo na Goričkem ali pa so bile prinesene od drugod. Zanimivo je, da v gozdu raste jelka, ki tukaj dosega skrajno točko svojega vzhodnega areala v Sloveniji.

Na enem od izvirov zavitega potočka je voda zajeta v kamnit vodnjak, kjer so nekoč zajemali vodo.

Na mestih zarasla gozdna pot priča o tem, da sem preredko zaide človeška noga, hkrati pa obiskovalcu presekajo pot tu in tam podrta drevesa. Za tiste, ki se radi zlijejo z naravo, je gozdni mir s ptičjim petjem prava duhovna oaza. Za ogled gozdne učne poti boste potrebovali dobro uro v eno smer, če boste šli po daljši poti.

Svojemu namenu je bila pot predana 17. avgusta 1996, za njo pa skrbi Turistično društvo Korovci.

no images were found

Foto: Dejan Šinko