| Avtor:

Obeležujemo slovenski kulturni praznik

Slovenci danes, na obletnico smrti našega največjega pesnika Franceta Prešerna, praznujemo slovenski kulturni praznik oziroma Prešernov dan. Po mestih in vaseh v počastitev tega praznika že od preteklega vikenda prirejajo različne kulturne prireditve. Prešernov dan v Sloveniji obeležujemo od leta 1945 naprej, od leta 1991 pa je to tudi dela prost dan.

Vir: emka.si

Vir: emka.si

France Prešeren se je rodil 3. decembra 1800 v Vrbi na Gorenjskem. Po končani osnovni in srednji šoli se je vpisal na študij prava, sodno-odvetniški izpit pa je naredil leta 1832. Nekaj časa zatem je France Prešeren spoznal Julijo Primic, v katero se je nesrečno zaljubil in ji tudi posvetil nekaj svojih pesnitev. Družino si je ustvaril z Ano Jelovšek, ki mu je rodila tri otroke. Težka leta življenja so močno vplivala na Prešerna, začel je piti, posledično pa zbolel za cirozo jeter. Umrl je 8. februarja 1849 v Kranju.

Najbolj poznano Prešernovo delo je nedvomno Zdravljica, naša državna himna. Sicer pa so njegova dela izšla leta 1847 v zbirki Poezije.

V povprečju za kulturo namenimo 157 evrov

Slovenija je v letu 2015 za kulturne storitve namenila 0, 7% BDP-ja. K tem storitvam prištevamo delovanje knjižnic, muzejev, galerij, gledališč, umetniške prireditve, filmske, koncertne in odrske produkcije in tako dalje. Glede na število prebivalcev ta podatek pove, da je Slovenija v letu 2015 za kulturne storitve namenila 133 evrov na prebivalca. Povprečno pa je vsak posameznik za kulturo tistega leta porabil 157 evrov (Vir: SURS).