| Avtor:

Območno srečanje odraslih folklornih skupin v Šalovcih

ŠALOVCI – Območna izpostava Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Murska Sobota je pripravila v nedeljo, 17. maja, srečanje mladinskih in odraslih folklornih skupin, ki je bilo v kulturni dvorani v Šalovcih.

 

Folklorne skupine (37).JPGNa srečanju, katerega tema je bila »Od igre do plesa«, se je predstavilo pet folklornih skupin, ki delujejo na področju območne izpostave Murska Sobota in ki so morali izpolnjevati dva pogoja, da so se na srečanju lahko predstavili – posamezna odrska postavitev odrasle folklorne skupine je morala obsegati od šest do deset minut programa, plesi pa so se morali izvajati ob živi glasbi.

Kot prva se je tako predstavila Folklorna skupina Marko Kulturnega društva Marko iz Beltincev. Naslov njihove odrske postavitve, katere avtorji so Gregor Marič, Špela Rous in Miha Denša, je bila Odomaš, v kateri so zaplesali sotiš, tkalečko, drmač, špic polko in čardaš ter zapeli še eno pesem z naslovom Zaj smo poželi.

Drugi so se na odru predstavili člani Folklorne skupine Kulturno umetniškega društva Budinci, ki so v odrski postavitvi z naslovom Plesi ob meji – Porabje in Goričko zaplesali plese v Zagrebu, štajeriš, sotiš, rezka in medvetanc. Avtorici odrske postavitve sta Suzana Škodnik in Valerija Žalig.

Folklorne skupine (14).JPGTretja skupina, ki je zaplesala, je bila Folklorna skupina Kulturno turističnega društva Moščanci, ki se je predstavila z odrsko postavitvijo Göri Benko, katere avtorica je Valerija Žalig. V spletu plesov so zaplesali trojko, Göri Benko, Na zelenoj trati, Mrkefca ter gospod, gospa.

Kot četrti so se predstavili člani Folklorne skupine Podkolonca Turističnega društva Cankova, z odrsko postavitvijo Prekmurski ljudski splet, katere avtor je Zoran Domjan. Zaplesali so štajeriš, šamarjanko, mrkevco ter sotiš, zapeli pa so pesem Rasti, rasti rožmarin.

Kot zadnji so se predstavili člani Veteranske folklorne skupine Kulturno umetniškega društva Beltinci z naslovom odrske postavitve Kopanja, katere avtorica je Valerija Žalig. Zaplesali so marš, točak, Po zelenoj trati, drmač in šamarjanko, zapeli pa so Oča naš.

Vse skupine je spremljala ocenjevalka Neva Trampuš, ki je po končani prireditvi vsem predstavnikom folklornih skupin podala strokovno mnenje o predstavljenih programih, prav tako pa bodo naknadno vsi prejeli še pisne ocene.

Na prireditvi sta bila poleg župana Občine Šalovci Iztoka Fartka, ki je na začetku prireditve spregovoril nekaj besed, tudi Geza Kišfalvi, koordinator OI JSKD Murska Sobota in Aljoša Obal, organizator kulturnega programa. Gospod Kišfalvi je ob koncu vsem predstavnikom folklornih skupin podelil tudi zahvale oziroma priznanja za sodelovanje, prireditev, ki so jo povezovali člani KUD Budinci z učenci Osnovne šole Šalovci, pa je vsekakor pustila prijeten vtis pri vseh obiskovalcih in nastopajočih.

Foto: Štefan Korpič

no images were found