| Avtor:

Obrtno-podjetniška zbornica želi del obveznega članstva

Ljubljana – Večina članov Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je podprla referendum o prostovoljnem članstvu. Vendar si zbornica želi, da del članstva ostane obvezen. Realen datum, do kdaj bi zbornica lahko prešla na prostovoljno članstvo, je 1. januar 2014, kajti potrebujejo prehodno obdobje za prilagoditve in preoblikovanje.  

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije šteje 52.000 članov. Ti za mesečno članarino  odštejejo med 10 in 50 evri. Tisti z domačo umetnostno obrtjo plačujejo 10 evrov, ostali 20 evrov. Obrtniki z več kot pet zaposlenimi plačujejo 30 evrov, medtem ko tisti z več kot 50 zaposlenimi, na mesec odštejejo 50 evrov.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Štefan Pavlinjek je na današnji novinarski konferenci predstavil novosti, ki jih prinaša podpora referenduma o prostovoljnem članstvu. Okrog 26.500 članov bi plačevalo minimalno članarino v višini 10 in 20 evrov mesečno. Ti  bi bili člani liste A, medtem ko bodo člani liste B plačevali prostovoljno članarino, katere višina še ni določena. Pavlinjek ocenjuje, da bo zbornica na začetku zaradi prostovoljnega članstva izgubila približno polovico finančnih sredstev. Po novem sistemu plačevanja članarin pa naj bi zbrali okrog štiri milijone evrov. Predsednik zbornice meni, da se je referenduma o prostovoljnem članstvu udeležila velika večina tistih, ki so po veljavnem obrtnem zakonu na listi B, in ravno ti naj bi podprli prostovoljno članstvo. Listo A pa po zakonu sestavljajo obrtniki.

Dražje usluge v primeru padca predloga o obveznem članstvu

V primeru padca predloga OZS o delu obveznega članstva, bo ta temeljil le na prostovoljni bazi. Za morebitno uresničitev tega ima zbornica načrt B. In sicer bodo takrat podražili usluge, ki jih zbornica nudi obrtnikom in podjetnikom. Pavlinjek je dodal, da bodo do konca meseca pripravili svoje predloge za obrtni zakon in jih poslali na vladni naslov. Zahtevajo pa, da bodo sodelovali s pisci zakona, saj je v ozadju lastnina, ki mora biti definirana s strani zbornice.

Pavlinjek je poudaril, da mora biti prehod na prostovoljno članstvo neboleč. Zbornica mora postaviti tudi nova orodja, na katerih bodo temeljile usluge, ki jih bodo morali obrtniki po novem plačevati. Hkrati pa želijo zaščititi svojo lastnino in kontinuiteto, ki jo imajo v državi.

Skupščina OZS je sprejela sklep, da postopek sprejemanja sprememb obrtnega zakona izpeljejo po rednem postopku. Realen in sprejemljiv datum za prehod na prostovoljno članstvo je 1. januar 2014. Menijo namreč, da je potrebno neko prehodno obdobje, v katerem se bo zbornica ustrezno prilagodila in preoblikovala.

Na skupščini je bila s 86 glasovi od skupno 94 izglasovana zaupnica sedanjemu vodstvu. Svoj odstop pa je podal dosedanji podpredsednik upravnega odbora Ivan Jani Ulaga.