| Avtor:

Obujanje lanarstva – »zgrebaštva« v Pečarovcih

PEČAROVCI – V turistično kulturnem športnem društvu (TKŠD) v Pečarovcih smo se po mnogih letih spet odločili, da bi postopoma obudili kulturno dediščino našega kraja. Pečarovci so v preteklosti bili znani po dobrih pridelovalcih in predelovalcih lanu. Tukaj je nekoč živelo več izvrstnih tkalcev lanenega platna.

Tako je to pomlad spet po dolgem času vzklilo seme lanu v Pečarovcih. V aprilu smo ga posejali v bližini vaško-gasilskega doma na polju, ki je last gasilskega društva. Nekaj zagretih »ZGREBAŠOV« se nas je zbralo in posejalo in zagrablalo seme prečudovite rastline v pečarovsko zemljo. K opravilu smo povabili starejši ženski, ki sta v svoji mladosti to delo že opravljali in sta nam stali ob strani z nasveti in prav tako posejali seme.

Nestrpno smo pričakovali kaj bo in če bo sploh kaj pokukalo iz zemlje, čeprav je letošnje leto revno s padavinami, nas je osrečila prav vsaka vznikla bilka. Ko je nekaj tednov po vzniku tale čudovita rastlina zacvetela, je dolina ob pečarovskem potoku zablestela v lepi modri barvi.

Nekje po preteku stotih dni od setve pa je lan bil na red za spravilo, lan se namreč mora populiti in zvezati v za pest debele šope. Spet smo organizirali akcijo prostovoljcev, ki smo pridno naš pridelek lanu tudi s ponosom populili in odpeljali na bližnji travnik, kjer se mora posušiti.

Prav v teh dneh pa bomo od stebel odstranili glavice lanu, kjer se nahaja seme. Potem pa ga bomo poskušali predelati do te mere, da bo nared za predenje in tkanje.

Tako je izgledal končni prevoz pridelanega lanu na mesto, kjer se bo naprej sušil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prispevek: Danica Kardoš
Foto: Barbara Kardoš

no images were found