| Avtor:

Od trenja do preje

BOGOJINA – V nedeljo, 23. septembra, je Turistično društvo Bogojina organiziralo tradicionalno trenje lanu. Letos so prikazu nekdanjih opravil dodali še »čiščenje tikvi« in »skladanje kukorišča«.

Jesensko opravilo trenja lanu se je odvijalo v Bogojini pri pečnici. Pečnica je prosto stoječa peč, ki služi kot sušilnica za lan. Trenje lanu se je navadno opravljalo pozni v jeseni, člani turističnega društva pa so tokrat ponazorili, kako poteka pot od trenja do preje.

Trenje je bilo delo, ki so ga opravljale ženske na posebnem orodju, ki se imenuje trlica. Pri trenju je skorja lanu odpadla in je nastajalo predivo, ki so ga razčesali na železnem glavniku in ga zasukali v prejo (predeno). Prejo so nato dobile predice, ki so s pomočjo kolovrata izdelovale nit za tkanje in jo navijale v klopko. Tokrat so se v trenju preizkusili tudi župan občine Moravske Toplice, Alojz Glavač, podžupana Geza Džuban in Tibor Vöröš, ter predsednik Turističnega društva Bogojina, Jože Puhan. Trenju je sledila tradicionalna »güjžina«, s katero so pogostili pridne delavce.

Program so s pevskimi vložki popestrili člani Mešanega pevskega zbora župnije Bogojina, ki so pripravili tudi skeč na temo vasovanja. Člani društva so letos prikazali tudi ročno pobiranje semena iz buč, ki mu v Bogojini pravijo »čiščenje tikvi«, ter moško opravilo »skladanje kukorišča«. Pri tem opravilu se najprej potrgajo koruzni storži, nato pa posekajo koruzna stebla, ki jih zložijo ponavadi okrog dreves in pozimi služijo kot krma za živali.

Obiskovalci so si lahko ogledali še izdelavo gospodinjskih pripomočkov iz lesa – korita, lopatice za moko, kuhalnice, pipe za sode, kupili doma »naštrikane« nogavice ter mešanico zelišč za čaj, ki jih društvo prideluje na svojem vrtičku oziroma »ogračeku«. Članice turističnega društva so napekle slane in sladke pogače, člani pa so z domačim vinom poskrbeli, da obiskovalci niso ostali žejni.

no images were found

Foto: U. L.