| Avtor:

Gorički gasilci odlični na državnem tekmovanju

Državno gasilsko tekmovanje članic, članov, starejših gasilk in starejših gasilcev, katerega častni pokrovitelj je bil predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, je potekalo 26. maja 2012 na stadionu NK Rudar, v Velenju. Nastopilo je 298 enot, kar je vse skupaj približno 3000 gasilk in gasilcev. Tekmovanja so se udeležili najboljši izmed 20.000 udeležencev predtekmovanj in gasilskih izbirnih tekmovanj, na katerih so preverili svoje spretnosti in fizično pripravljenost, preizkusili zaščitno in reševalno opremo.

Med njimi je bilo tudi sedem ekip z Goričkega, ki so dosegle odlične rezultate, in sicer članice A PGD Sveti Jurij (5. mesto) in PGD Bodonci (6. mesto), članice B PGD Bodonci (12. mesto), člani A PGD Motovilci (13. mesto) in PGD Dolnji Slaveči (18. mesto) ter člani B PGD Korovci (21. mesto) in PGD Sveti Jurij (22. mesto). Člansko tekmovanje je bilo tudi izbirno za širši krog ekip, ki bodo kandidirale za nastop na gasilski olimpijadi leta 2013 v Mulhousu v Franciji.

Do kvalifikacij za gasilsko olimpijado je najmanj točk zmanjkalo članicam A iz Svetega Jurija (8,54 točk) in Bodoncev (9,63 točke).

 

Državno tekmovanje je zjutraj odprl poveljnik Gasilske zveze Slovenije Matjaž Klarič. Članske ekipe so se pomerile v vaji z motorno brizgalno, štafeti z ovirami na 400 m in vaji razvrščanja. Starejše gasilke in gasilci pa v vaji s hidrantom in vaji raznoterosti. V kategorijah A in B so nastopili tudi poklicni gasilci in gostje s Hrvaške – članice A iz Ivanićgrada.

Tekmovanje si je med drugim ogledal tudi Aleš Hojs, minister za obrambo. Govorci svečanega zaključka tekmovanja pred uradno razglasitvijo rezultatov in podelitvijo medalj in pokalov najboljšim ekipam so bili Bojan Kontič, župan Mestne občine Velenje, Anton Koren, predsednik Gasilske zveze Slovenije in dr. Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije.

Predsednik je poudaril, da mora vsaka družba, ki želi biti uspešna, celovita in zdrava, razvijati solidarnost in prostovoljstvo kot tisti vrednoti, ki ji dajeta plemenitost, upanje in zavest, da lahko uspešno premaguje vse težave današnjega časa in prihodnosti. To je še posebej pomembno pri soočanju z vremenskimi ujmami in nesrečami, ki zahtevajo hitro ukrepanje. Takšno ukrepanje lahko po besedah predsednika zagotovijo le gasilci, ki dobro poznajo svoje lokalno okolje in so pripravljeni na vse razmere.

“Država, ki ima skoraj sedem odstotkov ljudi organiziranih v prostovoljnih gasilskih društvih, je lahko ponosna nase in na člane gasilskih društev, ki se združujejo izključno z namenom, da bi pomagali ljudem, ko so v največji stiski. Hkrati pa bo država morala najti ustrezne mehanizme, s katerimi bo kljub sedanjim neugodnim gospodarskim tokovom rešila oziroma vsaj omilila odprta statusna vprašanja operativnih gasilcev prostovoljcev,« je dodal Türk.

Predsednik je tudi spomnil, da je gasilstvo najbolj množična civilnodružbena organizacija z odličnim vodenjem in razvejano organizacijo. Število članov gasilskih društev pa se je v zadnjih desetih letih celo povečalo. Gasilci v društvih uveljavljajo vrednote tovarištva, prijateljstva, humanosti in solidarnosti, v lokalnem okolju pa so poznani kot dobri organizatorji in marsikje tudi kot nosilci humanitarnih, socialnih, kulturnih, izobraževalnih, pa tudi zabavnih dogodkov. Svoje delo opravljajo prostovoljno in brez pričakovanja plačila, kar moramo prepoznati in ceniti, je dejal predsednik, ki je dodal, da so te vrline še posebej pomembne v današnjih časih gospodarske krize.

(Foto: Stanko Gruden/STA)