| Avtor:

Padavine delno ozdravile Goričko

Čez noč na 13. september in čez dan je na Goričkem padlo okrog 40 mm padavin, kar je največ padavin naenkrat v tem letu. Skupaj s padavinami z začetka septembra so dobro napolnile vodne rezervoarje in poljsko vodno kapaciteto.

K preprečitvi suše je tudi pomagalo manjše izhlapevanje vode iz tal, ki se je gibalo okrog 3 mm/dan. Temperatura zraka več ni presegla 30°C. Imeli smo tudi hladna in sveža jutra, saj so temperature padle pod 10°C. Ledava in drugi večji potoki na Goričkem se vračajo v normalno stanje, saj voda v strugah narašča, ob ponehanju padavin pa lahko ponovno presahnejo manjši vaški potoki.

Obdobje rasti za večino kmetijskih posevkov je že končano in po izboljšanju vremena lahko pričakujemo že prve priprave tal za jesensko setev žit, medtem ko je setev oljne ogrščice skoraj že končana. Ponekod na Goričkem poteka siliranje silažne koruze in trebljenje semena iz buč. Začenja se tudi žetev koruze za zrnje.  Dež v septembru je namočil tudi travinje, ki se dobro obnavlja, vendar predstavlja problem pri plodovkah, predvsem pri paradižniku, saj začnejo zaradi dežja plodovi pokati.

V vinogradu in sadovnjaku je približno za teden dni zgodnejša trgatev kot normalno. Predvsem v vinogradih so pridelki manjši, vendar kakovostnejši. Sadjarji že pobirajo zgodnejše sorte jabolk, ubadajo pa se z drobnejšimi plodovi.

Letošnje meteorološko poletje (junij, julij, avgust) je bilo v Sloveniji drugo najtoplejše v zadnjih 160 letih. Bolj vroče je bilo le poletje leta 2003, ko je bil junij toplejši od letošnjega. Letošnje poletje so zaznamovali štirje vročinski valovi. Od junija do avgusta se je temperatura zraka v severovzhodni Sloveniji kar 40-krat povzpela nad 30°C, poroča ARSO.

no images were found

Prispevek in fotografije: Robi Gjergjek